Hlavní obsah

Nad Chersonem už vlaje ukrajinská vlajka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle záběrů sdílených na sociálních sítích už ukrajinští vojáci vstoupili do Chersonu. Začínají o tom už informovat zahraniční média, snímky si někteří uživatelé ověřovali pomocí geolokace. Ruské ministerstvo obrany v pátek dopoledne oznámilo, že ukončilo stahování svých vojsk z Chersonu. Při jejich ústupu ale ve městě zavládl chaos. Navíc se zřítil Antonivský most.

Foto: Nexta, Bez zdroje

Ukrajinská vlajka v Chersonu

Článek

Několik ukrajinských vojáků už podle příspěvků sdílených na sociálních sítích vstoupilo do Chersonu. Někteří uživatelé díky geolokaci ověřili, že místa z fotografií by se měla skutečně nacházet v Chersonu.

Obyvatelé donedávna Rusy okupovaného Chersonu se podle snímků shromáždili, aby vítali ukrajinské vojáky při příchodu do města. Žádný masivní příjezd většího počtu příslušníků ukrajinské armády ale zatím zdokumentován není.

Běloruská televize NEXTA sdílela záběry ukrajinského vojáka v obci Klapaja severozápadně od Chersonu.

Ukrajinska pravda na Twitteru zveřejnila další fotografie z příchodu ukrajinských vojáků do města, z nějž se předtím stáhli ruští okupanti.

Fotografie sdílené agenturou Ukrinform ukazují, že v centru Chersonu na náměstí Svobody už byla vyvěšena ukrajinská vlajka.

Rusové stahovali vlajky a ničili infrastrukturu

Konec operace oznámil mluvčí ministerstva generál Igor Konšenkov. Už ovšem nemluvil přímo o stažení, ale o manévru. „V pět hodin ráno byl dokončen přesun jednotek na levý břeh Dněpru,“ oznámil podle TASS Konašenko. „Na pravém břehu nezůstal ani kus vojenské techniky nebo zbraně,“ dodal.

Rusko stažení avizovalo ve středu kvůli pokračující úspěšné ofenzivě Ukrajiny na západním břehu Dněpru, kde Cherson leží.

Vojenský korespondent Komsomolské pravdy Alexandr Koc uvedl, že se ze všech budov už ve čtvrtek stahovaly ruské vlajky a odvážely se stejně jako další symboly, aby je nemohli Ukrajinci ničit a vysmívat se jim jako v Charkovské oblasti.

Podle serveru Most.ks.ua byla také v Chersonu ustupujícími jednotkami zničena televizní věž, energozávod a kotelny.

Ukrajinci ve čtvrtek oznámili, že předpokládají, že přesun ruských vojsk bude trvat nejméně týden. Ústupové cesty byly přitom omezené, bylo možné použít pontonové mosty přes Dněpr. I ty jsou ale zřejmě po pádu části Antonivského mostu, který se už nedal používat pro přepravu techniky, poškozené.

Cesta po hrázi na přehradě Kachovka je zase daleko od Chersonu.

Ukrajinský server Most.ks.ua uvedl s odvoláním na svědky v okupovaném Chersonu, že Antonivský most zničily výbuchy, které byly slyšet v pět hodin ráno. „Výbuchy slyšelo celé město. Na Saljutu a v Molodižci byla rozbitá okna ve výškových budovách,“ uvedli svědci.

„Není snadné takové množství stáhnout za den či dva,“ řekl agentuře Reuters ukrajinský ministr obrany Oleksii Reznikov. Uvedl, že v oblasti je asi 40 000 ruských vojáků.

Peskov: Cherson je náš, i když tam nejsme

Britský list Guardian upozornil na zprávy, které se objevují ohledně chaosu při stahování, kdy zranění vojáci byli opuštěni a ostatním bylo řečeno, ať utečou, jak mohou. Žádné z informací ohledně situace na místě není možné ověřit. Není ani jasné, co způsobilo zřícení Antonivského mostu, který dosud jako jediný, byť silně poškozený, spojoval oba břehy rozlehlé řeky Dněpr.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek řekl, že i přes stažení Rusů z Chersonu pokládá Rusko oblast stále za svou. Rozhodnutí ministerstva obrany o stažení odmítl komentovat.

Ruský moderátor v pasti: Za souhlas s ústupem z Chersonu mě zavřou. Za nesouhlas taky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám