Hlavní obsah

Maďarsko s Tureckem se zatím nerozhodly, jestli si přejí rozšíření NATO o Finsko a Švédsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím nic moc nenasvědčuje tomu, že by v dohledné budoucnosti mohly Finsko a Švédsko vstoupit do Severoatlantické aliance (NATO). Navzdory tomu, že od podání přihlášky uplynulo už půl roku, dvě země stále vstup nepotvrdily – Turecko a Maďarsko.

Foto: Susana Vera, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vítá na summitu v Madridu tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana.

Článek

Podle vysoce postaveného tureckého představitele je nepravděpodobné, že by Turecko hlasovalo o přistoupení Švédska a Finska k NATO před rozhodujícími tuzemskými volbami, které se očekávají v květnu nebo červnu tohoto roku.

„My nikam nespěcháme, oni spěchají se vstupem do NATO,“ řekl novinářům İbrahim Kalin, hlavní poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

„Vzhledem k tomu, že prezident bude muset tento návrh zákona poslat parlamentu k ratifikaci, bude třeba zákonodárce přesvědčit,“ dodal s tím, že v tuto chvíli nemá vláda dostatečnou většinu pro prosazení tohoto kroku.

Vstup Finska a Švédska do NATO zdržují už jen Turci a Maďaři

Válka na Ukrajině

„Nemáme potřebná čísla, opozice bude klást nejrůznější otázky a my nemůžeme riskovat náš politický kapitál, když jdeme v příštích třech nebo čtyřech měsících do voleb,“ řekl.

Maďarsko začne jednat za měsíc

Co se týče Maďarska, tam je termín obdobně vágní. Původně měl maďarský parlament tento úkol stihnout do konce roku, to však nevyšlo. Švédským představitelům bylo sděleno, že se do toho Budapešť pustí v únoru.

„Začátkem února se dočkáme zahájení (ratifikace). Takové jsou naše dosavadní poznatky,“ řekl ministr zahraničí Tobias Billström.

Maďarsko a Turecko jsou jedinými dvěma členy NATO z 30, kde ještě Švédsko a Finsko neuspěly s žádostí o členství v NATO. Turecko chce, aby mu Švédsko nejprve vydalo desítky svých politických nepřátel. O Maďarsku se zase spekuluje, že využívá veta jako páky při vyjednávání v EU.

Motivaci obou států pro váhání ohledně rozšíření NATO jsme popsali v listopadu minulého roku zde:

Šéf NATO: Putin chyboval, Ukrajina dostane víc těžkých zbraní. Už brzo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám