Hlavní obsah

Macron nazval polského premiéra „ultrapravicovým antisemitou“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Varšava

Dva dny před francouzskými prezidentskými volbami přišla obhajující hlava státu Emmanuel Macron s výrokem, který okamžitě zaplnil stránky jak francouzských, tak světových novin. Poté, co ho polský premiér Mateusz Morawiecki zkritizoval za jeho neustálé telefonáty s Vladimirem Putinem, označil Morawieckého za „ultrapravicového antisemitu, který zakazuje LGBT lidi“.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Prezidente Macrone, kolikrát jste jednal s Putinem? Čeho jste dosáhl?“ opřel se do Macrona tento týden Morawiecki. „Jednal byste s Hitlerem? Stalinem? S Pol Potem?“ neskrýval svůj údiv nad Macronovou taktikou polský premiér.

Macron nejprve ve vysílání kanálu TF1 řekl, že ho Morawieckého slova nepřekvapují. Polský premiér z konzervativní strany Právo a spravedlnost podle něj fandí Macronově úhlavní soupeřce, krajně pravicové Marine Le Penové. Naznačil, že se jeho varšavský kolega snaží vměšovat do voleb ve Francii.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

První kolo prezidentských voleb připadá na neděli 10. dubna, druhé kolo se bude konat za dva týdny.

V pátek si pak přisadil znovu. V rozhovoru pro Le Parisien označil Morawieckého za „ultrapravicového antisemitu, který zakazuje LGBT lidi“.

„Podporuje Marine Le Penovou, několikrát ji přijal (na návštěvu). Nebuďme naivní, chce jí pomoct před volbami,“ zopakoval Macron.

Nový soupeř pro Macrona? V průzkumech stoupá představitel levice

Zahraniční

Polsko si kvůli rozhovoru předvolalo francouzského velvyslance ve Varšavě. Mluvčí vlády Pjotr Muller uvedl, že Macron se svým vyjádřením tentokrát zašel „příliš daleko“.

Macron 51 procent, Le Penová 49

Podle dostupných informací z Elysejského paláce hovořil prezident Macron s Vladimirem Putinem šestnáctkrát. Francouzský prezident se hájí tím, že je jeho povinností podílet se na zajištění míru v Evropě.

Macronova popularita zhruba od půlky března klesá. Původní naděje, že zvládne sehrát klíčovou roli v diplomatických jednáních, Francouze pomalu opouštějí. Lidé na sociálních sítích si z něj dělají legraci právě kvůli jeho několikahodinovým telefonátům s ruským vládcem.

Agregát předvolebních průzkumů serveru Politico mu aktuálně přisuzuje 26 procent podpory, stíhá ho již zmíněná Le Penová s 23 procenty. Kometou posledních týdnů je pak socialista Jean-Luc Mélenchon se 17 procenty.

Pokud první kolo, které se koná v neděli, nepřinese překvapení a do závěrečného finále skutečně postoupí Macron s Le Penovou, bude takový souboj extrémně vyrovnaný. Macronovi by svůj hlas dalo o pouhé dvě procenta více lidí než Le Penové, ukázala poslední předvolební sondáž stanice BFMTV.

Reklama

Výběr článků

Načítám