Hlavní obsah

Nový soupeř pro Macrona? V průzkumech stoupá představitel levice

Paříž

Dva týdny před prvním kolem francouzských prezidentských voleb se začíná pořadí v tamních průzkumech měnit. Na špici stále zůstává současná hlava státu Emmanuel Macron, stíhaný krajně pravicovou kandidátkou a soupeřkou z posledních voleb Marine Le Penovou. Na finálový duel si nově myslí také socialista hlásající vystoupení z NATO Jean-Luc Mélenchon.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Jean-Luc Mélenchon mluví z loďky.

Článek

„Věřte moudré želvě, jako jsem já,“ řekl Mélenchon na lednovém mítinku s fanoušky. „Pomalé tempo a vytrvalost závod vyhrává,“ připomíná Ezopovu bajku o závodu mezi vysmívanou želvou a zajícem. Sebevědomí Mélenchonovi nechybí: „Už jsem unavil několik zajíců,“ věří si.

Jak probíhají francouzské prezidentské volby

Volby

Od té doby Mélenchon, který už na prezidenta dvakrát neúspěšně kandidoval, v průzkumech roste. Pravidelně aktualizovaný agregát průzkumů serveru Politico mu aktuálně přisuzuje již 14 procent, čímž ho řadí na třetí místo, hned za Macrona a Le Penovou.

„Vítězství je na dosah,“ řekl v neděli 35tisícovému davu na pláži Prado v jihovýchodním městě Marseille. Ani napotřetí neslevil ze své tradiční levicové rétoriky. Neopomněl odsoudit „iluzi neoliberální politiky slibující veškeré bohatství několika málo lidem výměnou za bídu všech ostatních“, cituje ho deník Midi Libre.

Nepokoje u Paříže: Dým a barikády v ulicích. Lidé s tyčemi se zmocnili autobusu

Zahraniční

Mélenchon kandiduje za levicově populistické hnutí La France Insoumise (Nepoddajná Francie), které v roce 2016 sám založil. „Ekosocialistický“ program obsahuje závazek o odstoupení ze smluv EU, které jsou pro Francii nevýhodné, a vystoupení z NATO.

Není rozhodnuto, upozorňuje expert

Ředitel vlivného francouzského think-tanku Fondapol, Dominique Reyniér, apeloval na Francouze, aby šli volit, protože rozhodně není nic rozhodnuto. Kombinace covidu a války na Ukrajině způsobila, že volby jsou nepředvídatelné, řekl a přiznal, že ani odborníci na analýzu volebních modelů nezvládnou spolehlivě určit výsledek.

Čtyři týdny do voleb, Macron má před Le Penovou obrovský náskok

Zahraniční

Macron před dvěma týdny zaznamenal velký nárůst preferencí, protože lidé kladně hodnotili jeho roli v diplomatických jednáních po ruské invazi na Ukrajinu. Během dvou týdnů si připsal okolo osmi procentních bodů, část ale později ztratil. Aktuálně má podporu asi 28 procent voličů.

Dříve favorizovaní kandidáti Éric Zemmour a republikánka Valérie Pécresseová naopak v průzkumech ztrácí. U Pécresseové je to obzvláště pikantní v tom, že řada analytiků tipovala, že by přitom ve druhém kole jako jediná zvládla Macrona porazit.

Kandidáti na francouzského prezidenta

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám