Hlavní obsah

Macron kritiku nebere. Trvá na bezpečnostních zárukách pro Rusko

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý odmítl, že by svým nedávným návrhem vytvářel nějaké rozpory mezi západními zeměmi. Po víkendovém jednání u amerického prezidenta Joe Bidena nadhodil myšlenku, že je potřeba nabídnout Rusku bezpečnostní záruky. V nejbližších dnech o tom hodlá telefonicky hovořit přímo s Vladimirem Putinem.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Tiraně

Článek

„Nemyslím si, že bychom se měli snažit vidět rozpory tam, kde nejsou,“ řekl novinářům při příjezdu na summit EU-Balkán v Tiraně.

„Vždycky jsem říkal totéž, že na konci mírových rozhovorů budou územní otázky Ukrajiny, které patří Ukrajincům, a otázky kolektivní bezpečnosti celého regionu,“ dodal. „Je to totéž, co jsem říkal od začátku, totéž, na čem jsme pracovali v únoru, březnu a o čem jsme diskutovali,“ pokračoval s odkazem na své předválečné snahy přesvědčit Vladimira Putina o tom, že NATO ve východní Evropě nepředstavuje pro Rusko hrozbu.

Macron v sobotu navštívil Bílý dům, kde s americkým prezidentem Joem Bidenem diskutoval o „bezpečnostní architektuře, v níž chceme zítra žít“. V tomto kontextu pak pronesl myšlenku, že by Rusko mělo dostat „záruky pro vlastní bezpečnost v den, kdy se vrátí k jednacímu stolu“.

Jednání o míru? Až Putinovy elity stanou před soudem, zní z Kyjeva

Válka na Ukrajině

„Jedním ze základních bodů, kterými se musíme zabývat, je – jak Putin vždy říkal – strach, že NATO přijde přímo k jeho dveřím, a také se musíme zabývat rozmístěním raket, které by mohly ohrozit Rusko,“ řekl Macron v rozhovoru se stanicí TF1 natočeném při jeho návštěvě ve Spojených státech.

Brzy bude mluvit s Putinem

Tato prohlášení vyvolala kritiku jak ze strany Ukrajiny, tak ze strany některých východoevropských zemí. Macrona obviňují z přílišné shovívavosti, nepoučitelnosti a nadbíhání Moskvě.

Podle Oleksije Danilova, který působí jako tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, je potřeba ochránit svět před „takzvaným Ruskem“, nikoli naopak.

„Denuklearizované a demilitarizované takzvané Rusko je nejlepší zárukou míru pro Evropu a svět. Jedinou zárukou je humanismus evropského soudního systému, haagský verdikt nepředpokládá trest smrti,“ dodal.

Jaké dáme Rusku záruky? Macron vyzval Západ k přípravám na jednání o míru

Evropa

Náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz zase řekl, že Macron „dělá chybu, když říká, co říká“, a Západ by se měl držet „politiky izolace“ Moskvy. „Vladimir Putin má mentální strukturu, která znamená, že jakýkoli pokus o kontakt, o ústupek, ho psychologicky posiluje,“ řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RMF.

Macron by měl v nejbližších dnech s Putinem telefonicky hovořit. Podle zdrojů z jeho týmu ho chce vyzvat, aby stáhl svá vojska z Ukrajiny a zasedl k jednacímu stolu. Stretegii již Macron probral s Bidenem, ale před samotným telefonátem si chce ještě promluvit s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

KOMENTÁŘ: Kdo vyhrává ve válce na Ukrajině? – Matěj Široký

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám