Hlavní obsah

Jednání o míru? Až Putinovy elity stanou před soudem, zní z Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina se na zahájení mírových jednání, jejichž možný začátek tento týden poprvé naznačil francouzský prezident Emmanuel Macron, za daných okolností rozhodně necítí. Na Twitteru o tom dal vědět poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Nejdřív je podle něj třeba zbavit Rusko prezidenta Vladimira Putina a postavit ho a jeho lidi před soud.

Foto: ČTK

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak

Článek

Zelenského poradce patrně reagoval na vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který během oficiální návštěvy USA v rozhovoru pro stanici TF1 řekl, že Západ by se měl začít připravovat na mírová jednání s Ruskem a zvážit, jaké mu nabídne bezpečnostní záruky.

„Civilizovaný svět potřebuje ‚bezpečnostní záruky‘ před barbarskými záměry postputinovského Ruska. To bude možné jen po tribunálu, usvědčení tvůrců války, válečných zločinců, uvalení rozsáhlých reparací a objasnění, kdo z ruských elit za to může,“ napsal v neděli Podoljak na Twitteru.

Macronovo vyjádření, stejně jako slova amerického prezidenta Joe Bidena o tom, že je ochoten s Putinem jednat v případě, že projeví ochotu ukončit válku, značí možný posun v postoji Západu nebo jeho aktuální přehodnocování. Ukrajinci však ze svých pozic zatím slevit nechtějí, naznačil svým tweetem Podoljak.

Jaké dáme Rusku záruky? Macron vyzval Západ k přípravám na jednání o míru

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám