Hlavní obsah

Krymský most letos nebude stát. Vím, jak na to, slibuje šéf ukrajinského námořnictva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitel ukrajinského námořnictva Oleksij Nejižpapa prohlásil, že Krymský most v roce 2024 už nebude stát. Nejižpapa to uvedl v rozhovoru pro novináře a bývalého radního Kyjeva Dmitrije Gordonova s tím, že ví, jak Krymský most srovnat se zemí.

Foto: Profimedia.cz

Velitel ukrajinského námořnictva Oleksij Nejižpapa

Článek

„Myslím si, že nemáme na co čekat. Přinejmenším v tomto roce tam (Krymský most) stát nebude,“ prohlásil Nejižpapa v rozhovoru, na který odkazuje list RBC Ukrajina.

Gordonov se ho následně zeptal, zda Krymský most lze považovat za „mrtvý“, na což měl Nejižpapa odpovědět, že ano a že ví, jak tento nelegálně postavený most zničit. Svůj plán ovšem nespecifikoval.

Krymský most byl ukrajinskou armádou zasažen už několikrát. K jednomu útoku došlo například v říjnu 2022, kdy stavbou otřáslo několik výbuchů. Šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny Vasyl Maljuk k útoku uvedl, že ho mají na svědomí jeho jednotky.

Podruhé ukrajinská armáda zacílila na most 17. července 2023, kdy na něj poslala námořní drony. V důsledku tohoto útoku došlo k poškození jedné silnice pro motorová vozidla a Rusku trvalo několik měsíců, než se po tomto úseku auta znovu projela, připomíná agentura Unian.

Kouř u Krymského mostu. Rusové tvrdí, že Ukrajinci zaútočili raketami

Zahraniční

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podle jiné zprávy listu RBC Ukrajina uvedl, že Krymský most stále stojí, protože Ukrajina nemá zbraně, které by se dokázaly vyhnout ruské protivzdušné obraně.

„Z čistě technického důvodu potřebujeme zbraně, které na něj mohou účinně udeřit a zároveň se vyhnout ruským systémům protivzdušné obrany,“ uvedl Kuleba. „(Až ho zničíme) otevřeme láhev vynikajícího šampaňského,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Krymský most

Krymský most, označovaný také jako Kerčský, je jediným přímým spojením mezi pevninským Ruskem a Krymským poloostrovem, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014. Krátce po anexi ruské úřady informovaly, že vybudují most, který obě místa spojí. K dokončení stavby došlo v roce 2018, kdy se po mostě projel i sám ruský prezident Vladimir Putin.

Ukrajina se na Krymský most zaměřuje právě kvůli tomu, že se jedná o jediné silniční spojení s Ruskem. V případě úspěšného zničení by totiž Moskvě odřízla jediný způsob, jak zásobovat své okupantské jednotky na Krymu a zároveň ty, které z poloostrova postupují hlouběji na ukrajinské území.

Kerčský most je po útoku vodních dronů vážně poškozen

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám