Hlavní obsah

Peskov: Putin je otevřen jednání, ale až USA uznají anektovaná území

Nic nekončí, jede se dál. Kreml nepřijme podmínku pro jednání s Washingtonem, řekl v pátek mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Americký prezident Joe Biden o den předtím uvedl, že je připraven s Vladimirem Putinem jednat, ale pouze v případě, že ruský vládce projeví úmysl ukončit válku na Ukrajině. První krok zůstává neměnný: zastavit agresi a stáhnout vojska z Ukrajiny.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Biden ve čtvrtek explicitně přenesl odpovědnost za ukončení války přímo na Putina.

„Existuje jediný způsob, jak tuto válku ukončit, a to racionální způsob: Putin by se mohl z Ukrajiny stáhnout, to zaprvé. A vypadá to, že to neudělá. Za to, že to neudělal, platí velmi vysokou cenu,“ řekl americký prezident.

Dále uvedl, že nemá v plánu Putina kontaktovat, ale je otevřený představě s ním jednat za předpokladu, že skutečně projeví úmysl válku ukončit.

Biden: Až dá Putin najevo úmysl ukončit válku, jsem připraven s ním jednat

Válka na Ukrajině

Reakce Kremlu na sebe nenechala dlouho čekat. „Jako první věc uvedl, že by se Putin měl stáhnout z Ukrajiny. To by podle něj mělo být důkazem, že Putin je připraven jednat (…) Spojené státy stále neuznávají nová území jako součást Ruské federace, což samozřejmě značně komplikuje hledání podkladů pro vzájemnou diskusi,“ cituje mluvčího Peskova ruská agentura RIA Novosti.

Novými územími zřejmě myslí ukrajinské regiony Doněcké a Luhanské oblasti, které se Rusko pokusilo pomocí falešných referend anektovat. Od roku 2014 rovněž okupují ruské jednotky poloostrov Krym.

Ruský prezident Vladimir Putin podle Peskova „vždy byl, je a zůstává otevřený jednáním, aby byly zajištěny zájmy Ruska“. Navzdory této mantře však Putin zkraje agrese opakovaně odmítal usednout za jednací stůl s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Speciální vojenská operace pokračuje,“ shrnul Peskov za použití termínu, kterým ruská propaganda nazývá agresi na Ukrajině. Současně ale mluvčí Kremlu podotkl, že diplomacie je nejlepším způsobem řešení situace na Ukrajině. Zdá se tak, že se pozice Západu ani Ruské federace nijak neblíží k nalezení společné řeči.

Biden s Macronem: Rusko se bude zodpovídat z válečných zločinů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám