Hlavní obsah

Jste disident? Dokažte to! V Pobaltí začal platit zákaz vstupu ruským turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobaltské země (Litva, Lotyšsko a Estonsko) spolu s Polskem přestaly od pondělí vpouštět na svá území ruské turisty, kteří se snaží dostat do Evropské unie. Do zemí budou vpuštěni pouze ti ruští občané, kteří přijíždějí z humanitárních důvodů, a také osoby, které aktivně bojují proti režimu, tedy disidenti. Obojí budou muset prokázat. Podle tamních představitelů je v současné době neobhajitelné, aby si Rusové podporující agresi proti Ukrajině mohli volně cestovat po Evropské unii za zábavou a luxusem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je nepřijatelné, aby ruští občané, kteří podporují ruskou válku, mohli volně cestovat po světě, v Litvě, v Evropské unii. Je to také bezpečnostní otázka, protože taková podpora nepřátelských akcí by mohla ohrozit bezpečnost naší země i celé EU,“ řekla ministryně vnitra Agnė Bilotaitėová.

Polsko se připojuje k Pobaltí. Zakáže vstup ruským turistům

Válka na Ukrajině

Unijní diplomaté často zmiňují, že nelze hovořit o kolektivní vině, jelikož do EU zpravidla necestují „běžní Rusové“, nýbrž členové vyšších sociálních vrstev užívajících si evropských lázní a nákupů v obchodech s luxusními značkami.

Podpora války v Rusku

Podle průzkumu z konce srpna, vypracovaným poslední nezávislou ruskou agenturou Levada, podporuje agresi na Ukrajině 76 procent Rusů. Oproti údajům z května se postoj k válce v podstatě nezměnil.

Zhruba polovina respondentů (48 procent) odpověděla, že by takzvaná „speciální vojenská operace“ měla pokračovat, zatímco 44 procent se domnívá, že je čas zahájit mírová jednání.

Průzkum byl vypracován na 1612 dospělých Rusů metodou osobních rozhovorů. Je nutné však podotknout, že kritika války na Ukrajině může pro Rusy znamenat trestní stíhání.

Litva už stihla otočit 11 Rusů

Jenom za prvních devět hodin takto otočila Litva na hranicích jedenáct Rusů. „Od půlnoci do pondělních devíti hodin ráno odmítla litevská pohraniční stráž vpustit do země jedenáct ruských turistů,“ informoval velitel státní pohraniční stráže Rustams Ljubajev.

Pohraniční stráž posuzuje každou žádost o vstup individuálně. Pokud se daný Rus odvolává na humanitární vízum, bude muset předložit příslušné dokumenty. Pokud tvrdí, že je režimem v Kremlu pronásledován, opět to bude muset doložit.

Výjimka ze zákazu rovněž platí pro kamioňáky pracující v mezinárodním transportu, kteří disponují dlouhodobými vízy nebo povolením k pobytu.

„Plánujeme, že budou pohraničníci u každého přijíždějícího občana posuzovat jeho postoj k válce na Ukrajině, což bude jedním z argumentů při rozhodování o povolení či nepovolení vstupu,“ dodal Ljubajev.

Východní země mají páku na zbytek Unie, pokud nezakáže víza ruským turistům

Zahraniční

Něco podobného už v minulosti zmínil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, který žertovně nadnesl, že by měla být Rusům při vstupu do EU položena jednoduchá otázka: „Čí je Krym?“

Odpověď by napověděla, zda představuje pro EU bezpečnostní riziko, nebo ne. Nápad zaujal i šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti).

Pobaltské státy dlouhodobě tlačily na to, aby se řešení neúnosného tlaku na hranicích s Ruskem a Běloruskem řešilo celoevropsky. Poté, co se členské státy EU nebyly schopny na plošném zákazu dohodnout, přistoupily tyto země k vlastnímu regionálnímu omezení, ke kterému se následně připojilo Polsko.

Změna u víz pro ruské turisty? Můžeme se jich třeba ptát, čí je Krym, nadnesl Litevec

Válka na Ukrajině

Členské státy se nicméně dohodly a pozastavení takzvané facilitační dohody, v důsledku čehož už nebudou Rusové za vízum platit 35, ale 80 eur a celý proces se pro ně o několik dní prodlouží.

Reklama

Výběr článků

Načítám