Hlavní obsah

Polsko se připojuje k Pobaltí. Zakáže vstup ruským turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobaltské státy a Polsko zavedou od 19. září zákaz vstupu pro ruské občany se schengenským vízem, kteří by se z území Ruska či Běloruska chtěli do Evropské unie vydat za turistikou. Ve čtvrtek odpoledne to uvedla estonská premiérka Kaja Kallasová. Výjimky pro žadatele o víza z humanitárních a rodinných důvodů zůstanou v platnosti. Jedinou unijní zemí, která má s Ruskem pozemní hranici, přes kterou budou Rusové dále moci přecházet, tak zůstane Finsko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už ve středu oznámily Lotyšsko, Litva a Estonsko, že začnou do konce září výrazně omezovat vstup ruských občanů přes své hranice s Ruskem a Běloruskem. Tlak na pohraniční kontrolu byl neúnosný, političtí představitelé Pobaltí se navíc domnívají, že je nepřípustné, aby si Rusové v Evropě užívali luxusu a nákupů, zatímco jejich země už sedmým měsícem útočí na svého souseda.

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že se k iniciativě připojí i Polsko.

„Společně s Lotyšskem, Litvou a Polskem chceme výrazně omezit vstup ruských občanů, jejichž cílem je cestovní ruch. Již jsme to vyhodnotili jako nutné,“ uvedla ve čtvrtek estonská premiérka Kaja Kallasová.

Detaily pravidel zatím nejsou jasné, nicméně už ve středu zástupci pobaltských států uvedli, že opatření bude zahrnovat výjimky pro humanitární a rodinné důvody a také pro řidiče kamionů a diplomaty.

Přidá se Finsko?

Důvodem tohoto kroku je podle premiérky Kallasové zajištění bezpečnosti na hranicích. Zdůraznila také, že Rusko společně s válkou na Ukrajině spustilo hybridní válku proti celému evropskému kontinentu a je zapotřebí se bránit.

A dost. Pobaltské státy zavírají Rusům společné hranice

Válka na Ukrajině

Estonská premiérka také poznamenala, že od doby, kdy byl kvůli sankcím pozastaven letecký provoz z území Ruské federace do zemí EU, dopadlo na státy hraničící s Ruskem velmi těžké břemeno. To ostatně uznali i ministři zahraničí EU minulý týden na jednání v Praze, když v závěrečném prohlášení konstatovali, že mají členské státy hraničící s Ruskem a Běloruskem právo přijmout regionální opatření.

Unijní diplomaté nyní bedlivě sledují, zda se k zákazu připojí také Finsko, přes jehož pozemní hranici Rusové nyní přijíždějí do EU vůbec nejvíce. Estonský web ERR s odkazem na své zdroje napsal, že se Finsko zřejmě připojí velmi brzy, jelikož se tlak na jeho hranici teď ještě zvýší.

Víza pro Rusy pouze zdraží. Na plošném zákazu se ministři EU neshodli

Válka na Ukrajině

EU by měla v nejbližších týdnech zmrazit dohodu s Ruskem, díky níž bylo vyřizování víz do schengenského prostoru pro Rusy rychlejší a levnější. Na plošném zákazu vstupu Rusů do celé EU se ministři zahraničí neshodli, protože země jako například Španělsko, Německo nebo Maďarsko odmítaly trestat „běžné Rusy“ za chování jejich režimu.

Estonci naopak dlouhodobě upozorňují, že válku na Ukrajině podporuje zhruba 70 procent Rusů, a jsou tak morálně spoluzodpovědní. „V Estonsku ani v Evropě není místo pro ty, kteří ospravedlňují genocidní válku Ruska proti Ukrajině,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám