Hlavní obsah

Změna u víz pro ruské turisty? Můžeme se jich třeba ptát, čí je Krym, nadnesl Litevec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostrá vyjednávání očekávají ministři zahraničí EU ve středu na neformálním summitu Gymnich, který v úterý začal v Praze. Řešit by měli, jakým způsobem změnit systém vydávání víz do EU pro ruské občany, v čemž se jednotlivé země neshodují. Zatímco pobaltské státy chtějí počet turistů z Ruska v EU razantně omezit, Francie či Německo jsou opatrnější.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Litvy Gabrielius Landsbergis

Článek

Do jaké míry lze „běžným Rusům“ dávat za vinu kroky jejich vlády, proti kterým se navíc nemohou svobodně vyslovit? Právě tuto otázku budou na středečním jednání řešit unijní šéfové diplomacie.

„Právní odpovědnost leží na Vladimiru Putinovi (…) a popravčích, ať už na sobě mají uniformu, nebo ne. Ale morální zodpovědnost nese ruská společnost, která svým mlčením legitimizuje genocidu,“ prohlásil při příjezdu do Kongresového centra estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu.

Francie a Německo odmítají celounijní zákaz víz pro ruské turisty

Zahraniční

Podle něj je potřeba zesílit tlak proti agresorovi, zvýšit dodávky zbraní Ukrajině a přijmout osmý balíček sankcí.

Foto: Novinky

Estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu

„Počet (ruských) turistů je potřeba snížit,“ souhlasil jeho litevský kolega Gabrielius Landsbergis. Na rozdíl od ostatních ministrů razících tvrdší postoj vůči Rusku ale nerezignoval na optimismus.

Na otázku jednoho z novinářů, proč si myslí, že se nepodaří v otázce víz dosáhnout jednoty, se usmál a odpověděl: „Nemyslím si, že se nepodaří dosáhnout jednoty.“ Dodal, že má celou řadu silných argumentů, které by mohly váhající kolegy přesvědčit.

S nadsázkou navrhl, že by se pohraniční stráž mohla přijíždějících Rusů ptát na jednoduchou otázku: „Čí je Krym?“. Podle odpovědi by pak úředník odhadl, zda pro Litvu daný „turista“ představuje bezpečnostní riziko, nebo ne.

Nápad se zamlouvá i českému ministrovi Janu Lipavskému (Piráti). „S tím naprosto souhlasím,“ řekl Novinkám.

Obecně platí, že konečné slovo má při vstupu do země pohraniční stráž.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis

Litevci už dříve avizovali, že pokud se státy Unie neshodnou na společném zákazu ruských turistických víz, přistoupí k němu pobaltské země samy.

Rusové nejčastěji do EU míří po překročení pozemní hranice Estonska, Litvy, Lotyšska, Polska a Finska.

Kompromis: 80 euro za vízum

Těsně před zahájením Gymnichu rozeslaly Francie s Německem ostatním delegacím pracovní dokument, ve kterém navrhují „hledat kreativní způsoby“, jak umožnit šíření nezávislých informací do Ruska a uvnitř něj. Tvrdí, že právě posílením mediální gramotnosti v Rusku lze tamní obyvatele přesvědčit. Rušení víz by údajně akorát jen nahrálo ruskému narativu o tom, že je Evropa nepřítel.

Jelikož je Gymnich pouze neformální akcí, nebude přijat žádný hmatatelný závěr. Část unijních diplomatů však věří, že se ministři alespoň dohodnou na tom, že v nejbližší budoucnosti zmrazí unijní dohodu z roku 2007, což by ruským turistům proces získání víz prodloužilo a zdražilo.

Za vyřízení víza by místo 30 eur už platili 80 eur a na dokument čekali o pár dní déle. Některé země by ovšem takový kompromis považovaly za „vtip“.

Stopka pro ruské turisty při cestách do EU? Sousedé souhlasí

Zahraniční

Polsko zvažuje omezení vydávání víz ruským občanům

Evropa

„Hledáme kompromisní řešení. Je potřeba být realistou (…) Zítřejší debata k této otázce bude určující,“ řekl před jednáním český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Podobně se vyjádřil i místopředseda Evropské komise a vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Podle něj je třeba najít „vyrovnaný návrh“.

Reklama

Výběr článků

Načítám