Hlavní obsah

Jednou raketou jsme zabili 12 ruských velitelů, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černobajivka

Dvanáct ruských velitelů včetně jednoho generála zemřelo při víkendovém raketovém útoku na stanoviště na okraji Chersonu, tvrdí Ukrajinci. Stačila jim k tomu údajně jediná raketa HIMARS, kterou jim dodaly Spojené státy, píše britský deník Daily Mail.

Foto: Via Pavlo Narozhnyy, Reuters

Záběry systému HIMARS na Ukrajině (ilustrační foto)

Článek

S informací už ráno přišel poradce prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč, uvedla běloruská nezávislá stanice Nexta.

Cílem útoku bylo velitelské stanoviště na letišti Čornobajivka nedaleko Rusy okupovaného města Cherson na jihu země. Údajně při něm bylo zabito 12 vysoce postavených vojáků, nejméně jeden generál a jeden plukovník.

Předpokládá se, že útok byl proveden pomocí amerických raket HIMARS.

Ukrajinské ozbrojené síly za poslední dva dny zasáhly osm ruských muničních skladů.

Ruské vedení okolo Vladimira Putina je čím dál víc frustrováno, že ruské protiletadlové systémy S-400 nejsou schopny svoji armádu proti HIMARSu ochránit. Pokud se ukáže, že jsou S-400 skutečně neefektivní, může to mít pro Rusko dalekosáhlé obchodní důsledky, jelikož si je řada zemí, včetně například Turecka, zakoupila.

Zelenskyj nařídil armádě dobýt zpět jih země

Válka na Ukrajině

Letiště Čornobajivka je strategicky důležitý bod na jihu Ukrajiny, který byl na začátku války obsazen ruskými okupanty a nyní jim slouží jako vojenské letiště.

Deník Daily Mail dává zprávu o víkendovém útoku do kontextu příprav ukrajinské armády na masivní protiofenzivu v Chersonské a Záporožské oblasti.

Ruské rakety zasáhly Charkov, Sumskou oblast i Donbas

Válka na Ukrajině

Ministr obrany Oleksij Reznikov řekl v rozhovoru pro deník The Times, že prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil připravit téměř milion vojáků pro deokupaci těchto oblastí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám