Hlavní obsah

Humanitární koridory váznou. Rusové si chtějí určovat trasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Již třetí den v řadě zřejmě nebudou uskutečněny humanitární koridory z nejpostiženějších oblastí na Ukrajině. Ostřelování neustává a ruští okupanti odmítají civilisty pustit tam, kam chtějí Ukrajinci, uvedla na Telegramu vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Mariupolu se připravují na evakuaci do Ruska

Článek

„Dnes, 19. dubna, bohužel žádné humanitární koridory nebudou. Intenzivní ostřelování Donbasu pokračuje. Mariupol uvádí, že Rusové odmítli poskytnout koridor pro evakuaci civilistů ve směru na Berďansk. Pokračujeme v náročných jednáních, abychom otevřeli koridory z Chersonské a Charkovské oblasti,” uvedla Vereščuková.

Je to již třetí den po sobě, co se ukrajinská a ruská strana nedohodly na podobě humanitárních koridorů. Berďansk, do kterého chce vláda přesunout civilisty z Mariupolu, se nachází na západ od ostřelovaného přístavu v Záporožské oblasti.

Otřesné podmínky v Mariupolu. Rusové nechávají civilisty za jídlo odklízet suť a mrtvoly

Válka na Ukrajině

Kyjev v pondělí oznámil, že ruské síly na východě země zahájily novou ofenzivu s cílem dobýt Donbas.

Okupační síly podle všeho umožňují ukrajinským civilistům odejít, ale hlavně do Ruska. Ruská státní agentura TASS uvedla, že z Donbasu a dalších oblastí Ukrajiny přišlo od začátku invaze už 878 tisíc lidí včetně 164 tisíc dětí. „Za posledních 24 hodin překročilo ruskou hranici více než 17 800 osob,” uvedl zdroj TASSu.

Podle agentury bylo zřízeno více než 480 dočasných útočišť pro uprchlíky ve 45 ruských regionech.

Česká policie prověřuje válečné zločiny, sbírá svědectví od uprchlíků z Ukrajiny

Krimi

Už dříve média informovala o tom, že Ukrajinci končí třeba na Sibiři nebo na Dálném východě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v této souvislosti vyzval Evropskou unii, aby pomohla zastavit vysídlování a deportace a pomohla s návratem Ukrajinců domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám