Hlavní obsah

Evropu čeká těžká zima. Hrozí energie na příděl, varuje šéf Shellu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli vysokým cenám energií a omezeným dodávkám plynu z Ruska může dojít k zavedení energií na příděl. Ve čtvrtek to prohlásil generální ředitel britsko-nizozemské ropné a plynárenské společnosti Shell Ben van Beurden.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Generální ředitel ropné a plynárenské společnosti Shell Ben van Beurden.

Článek

Evropské země se v posledních měsících snaží plnit své plynové zásobníky, aby měly dostatek zásob na zimu v případě, že Rusko od dodávek plynu Evropu odpojí.

„Evropu čeká opravdu těžká zima. Některé země z toho možná vyjdou lépe než jiné, ale myslím, že všichni budeme čelit výrazné eskalaci cen. V nejhorším případě se ocitneme v situaci, kdy budeme muset dodávat energie na příděl,“ řekl van Beurden během energetické konference v Oxfordu.

Dodávky jsou už nyní značně omezené. Rusko před pár týdny výrazně snížilo přepravní kapacitu hlavního plynovodu Nord Stream 1, kterým plyn teče po dně Baltského moře do Německa.

Státní plynárenský dodavatel Gazprom to odůvodnil tím, že nedostal zpět kompresorové turbíny, jejichž servis v Kanadě prováděla německá společnost Siemens Energy. Kanada zařízení, jež podléhalo západním sankcím, a tudíž nemohlo být posláno zpět, na žádost Německa vrátila.

Kanada vrátí opravené turbíny pro Nord Stream 1

Amerika

Od pondělí je navíc Nord Stream 1 zcela mimo provoz kvůli každoroční dvoutýdenní údržbě. V Německu, potažmo celé Evropě, se však obávají, že Rusko situace využije a odstávka plynovodu bude mnohem delší.

V důsledku těchto problémů cena plynu na trhu roste. Ve čtvrtek stála jedna megawatthodina na burze v Rotterdamu 175 eur (4283 Kč). Ještě před měsícem přitom byla cena mnohem nižší, pohybovala se kolem 85 eur (2080 Kč) za MWh.

Reklama

Výběr článků

Načítám