Hlavní obsah

Kanada vrátí opravené turbíny pro Nord Stream 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanada udělí výjimku ze sankcí, aby mohla vrátit do Německa opravené ruské turbíny pro plynovod Nord Stream 1. Uvedl to dnes kanadský ministr přírodních zdrojů. Kanada rovněž rozšíří sankce na ruský energetický sektor, zahrne do nich i průmyslovou výrobu, napsala agentura Reuters.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý měsíc výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1. Zdůvodnila to zpožděním při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy v Kanadě.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck však omezení dodávek označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Vraťte Nord Streamu 1 turbínu, naléhá Habeck na Kanadu

Zahraniční

Turbíny se staly také předmětem sporu mezi Německem a Ukrajinou. Kyjev vyzval Kanadu, aby si turbíny nechala, a tvrdí, že jejich vrácení by porušilo sankce uvalené na Moskvu. Německo, které je silně závislé na dodávkách energie z Ruska, naopak požadovalo vrácení turbín.

Reklama

Výběr článků

Načítám