Hlavní obsah

Etnicky nerovnoměrná mobilizace zostřuje v Rusku rasistické a xenofobní projevy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Etnicky nerovnoměrné provádění částečné mobilizace v Rusku má za následek vyostření rasistických a xenofobních projevů v tamním informačním prostoru, což vede k další marginalizaci etnických menšin. Upozorňuje na to washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Foto: Profimedia.cz

Ruské okupační jednotky.

Článek

Kreml podle analytiků pokračuje v politice, kdy na frontu vysílá především lidi z chudších oblastí a menšinových komunit. Etničtí Rusové a bohatší občané mezitím zůstávají doma. Mobilizace tak probíhá především v asijských regionech Ruska a do bojů jsou povoláni i přistěhovalci ze středoasijských zemí.

Etnické rozpory se v ruském informačním prostoru začaly výrazně projevovat po nedávném útoku na cvičišti v Bělgorodu, kde měli dva tádžičtí Rusové, mobilizovaní proti své vůli, zastřelit 11 dobrovolníků. Údajně se s nimi hádali kvůli náboženství.

Po tomto útoku zaplavila sítě xenofobní rétorika vůči středoasijským migrantům.

Drony už pomáhá Ukrajincům sestřelovat izraelský systém

Válka na Ukrajině

Předseda strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov dokonce v úterý zveřejnil dlouhou kritiku ruské migrační politiky, která byla plná xenofobních názorů. Obvinil vojenské komisaře, že do řad ruských ozbrojených sil pouští osoby, které představují hrozbu pro ruskou bezpečnost. Nelíbilo se mu také, že vojenské komisariáty nechávají doslova dveře dokořán pro osoby ze středoasijských zemí.

U mobilizace chudších obyvatel úřady neočekávají odpor. Dokonce na některých místech byl mobilizován doslova každý a lidé se následně vraceli z výcviku domů. Z Jelaně na Urale poslali velitelé zpět na 700 lidí kvůli jejich chatrnému zdraví nebo kvůli tomu, že vůbec neměli být mobilizováni. Takoví lidé prý instruktorům jen zabírají čas, upozornil už minulý týden ruský poslanec Maxim Ivanov.

Výzvy k imigrační reformě ukazují, jakou roli sehrála částečná mobilizace při stupňování etnických sporů, rasismu a xenofobie v ruském prostoru, dodala ISW.

Reklama

Výběr článků

Načítám