Hlavní obsah

Rusko udeřilo na přístav Izmajil. Světové ceny pšenice vyskočily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ve zjevné snaze zabránit Kyjevu v exportu obilí ve středu udeřilo na hlavní ukrajinský vnitrozemský přístav přes řeku Dunaj do Rumunska. Útoky dronů ráno poškodily přístavní budovy i sklady obilí a zastavily lodě, které se tam chystaly naložit ukrajinské obilí. Ceny pšenice na trhu v Chicagu krátce po útoku vzrostly o téměř pět procent.

Rusko udeřilo na přístav IzmajilVideo: Reuters

 
Článek

U ústí Dunaje před ruským úderem spustily kotvy desítky lodí, z nichž řada se už zaregistrovala k zastavení v Izmajilu, napsala agentura Reuters. Přístav přes řeku sousedící s Rumunskem je hlavní alternativní trasou z Ukrajiny pro vývoz obilí poté, co obnovená ruská blokáda v polovině července zastavila dopravu v ukrajinských černomořských přístavech.

Video zveřejněné ukrajinskými úřady po útoku ukazovalo hasiče na žebřících, kteří bojovali s obrovským požárem. Několik dalších velkých budov bylo v troskách a z nejméně dvou zničených sil se vysypalo obilí. Útok se podle šéfa oblastní správy Oleha Kipera obešel bez obětí na životech, přístavní správa později informovala, že opravy již začaly a přístavní infrastruktura nadále funguje.

Foto: Stringer, Reuters

Budova námořní stanice zničená během náletu ruského dronu v Izmajilu

„Ruští teroristé znovu zaútočili na přístavy, obilí a globální potravinovou bezpečnost,“ napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij na Telegramu. Rusko útočilo na ukrajinskou zemědělskou a přístavní infrastrukturu více než dva týdny poté, co odmítlo prodloužit dohodu, která loni zrušila válečnou blokádu ukrajinských přístavů.

Foto: Stringer, Reuters

Útok ruského bezpilotního letounu na infrastrukturu přístavu v Izmajilu

Ruský prezident Vladimir Putin v aktuálním telefonátu s jedním z garantů obilné dohody, tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, zopakoval ruskou podmínku pro její obnovení - paralelní ujednání, které by zlepšilo podmínky pro ruský export potravin a hnojiv.

Moskva nyní hrozí, že s loděmi mířícími do ukrajinských námořních přístavů bude zacházet jako s potenciálními vojenskými cíli. Předtím, než Rusko odstoupilo od obilné dohody, proudila přes ukrajinské říční přístavy na Dunaji (jako je Izmajil) přibližně čtvrtina tamního vývozu obilí. Po krachu dohody se staly hlavní zbývající trasou.

Na Kyjev znovu útočily drony, trosky dopadly na dětské hřiště

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám