Hlavní obsah

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast, škody jsou na obilných zařízeních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko v noci na středu zaútočilo drony na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny včetně regionu kolem řeky Dunaj, tedy na důležitá místa pro vývoz obilí. Úder způsobil požár v obilných zařízeních. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou armádu a místní úřady. Protivzdušná obrana sestřelila devět dronů Šáhid, nicméně byly zasaženy výrobní a překládkové komplexy, kde vypukl požár, poškozené jsou i sýpky, uvedl oblastní šéf Oleh Kiper.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Oděské přístavy jsou častým cílem ruských útoků

Článek

„Tuto noc ruští teroristé tři hodiny útočili na jih Oděské oblasti pomocí útočných dronů,“ napsal na platformě Telegram Kiper. „Cílem nepřítele je civilní infrastruktura regionu,“ dodal.

Kiper dále uvedl, že se hasičům podařilo lokalizovat požár kolem šesté hodiny ráno (05:00 SELČ) a že naštěstí nedošlo k žádným civilním obětem.

Podle zdroje agentury Reuters byly terčem přístavy na Dunaji. Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu v noci s odvoláním na ukrajinské telegramové kanály informovala o dvou vlnách útoků bezpilotních letounů íránské výroby a o explozích v ukrajinském říčním přístavu Izmajil, jenž se nachází na Dunaji poblíž hranic s Rumunskem.

Více informací zatím není k dispozici, ukrajinská armáda podle Reuters uvedla podobné informace jako regionální šéf Kiper. Podobná prohlášení účastníků rusko-ukrajinského konfliktu obvykle nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Moskva se zatím nevyjádřila.

Rusko útočí na ukrajinské přístavy na Dunaji od poloviny července, kdy odstoupilo od takzvaných černomořských obilných dohod. Ty Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi umožňovaly navzdory bojům vyvážet přes Černé moře obilí a další zemědělské produkty. Po pozastavení dohod zprostředkovaných Tureckem a OSN se přístavy na Dunaji staly pro Ukrajinu hlavní trasou pro vývoz obilí, které lodě převáží do rumunského černomořského přístavu Konstanca, uvedla už dříve agentura Reuters.

Rusko dál ostřeluje a bombarduje Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám