Hlavní obsah

Dron, který se zřítil u Moskvy, byl ukrajinský. Rusové prý zničili další dva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dron, který se v pondělí zřítil u Moskvy, byl ukrajinský UJ-22. Uvedl to v úterním vysílání Radia Sputnik ruský vojenský expert Dmitrij Drozděnko a agentuře RIA Novosti to potvrdil další expert Denis Fedutinov. V Rusku tento týden podle ruského ministerstva obrany zaznamenali další dva ukrajinské drony nad svým územím, podařilo se je ale prý zneškodnit.

Foto: RIA Novosti, Bez zdroje

Dron spadl nedaleko Moskvy poblíž zařízení Gazpromu.

Článek

„Podle úlomků, které dopadly nedaleko kompresorové stanice, je to ukrajinská UJ-22 Airborne, stroj, který může letět v automatickém režimu, kdy zná souřadnice cíle, do vzdálenosti 800 km. To je podle údajů, které Ukrajinci uváděli na veletrzích, když ještě vystavovali tato zařízení,“ řekl Drozděnko.

„Může to být kamikadze dron“

„Nyní bylo použito zařízení, které může nést údernou výzbroj, tak to může být kamikadze dron. S těmi se bojuje hůře,“ dodal expert. Současně ale zmínil, že Rusko má rozvinuté prostředky radioelektronického boje (REB), které mohou ovládnout dron, i jednu z nejlepších protivzdušných obran.

K podobnému závěru ohledně dronu, který v  pondělí padl u Kolomny nedaleko Moskvy, dospěl i ruský expert na drony Denis Fedutinov: „Havarovaný dron vypadá jako UJ-22. Zařízení, které vyrábí koncern Ukroboronprom, se označuje za úderné, jelikož je lze vybavit různou municí včetně shazované. V tomto případě však jde o jednosměrný let a použití dronu jako kamikadze.“

Expert uvedl, že tyto drony už Ukrajina proti Rusku použila. „Jeden z nich byl sestřelen v prvním měsíci speciální vojenské operace nad Brjanskou oblastí,“ poznamenal.

Dron letící rychlostí 130 až 140 km/h unese 15 až 20 kg výzbroje, třeba třicet granátů F-1 nebo čtyři RPG-7. Ruské zdroje neuvedly, jestli ten v pondělí zřícený byl vyzbrojen.

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že nad svým územím tento týden zaznamenali další dva ukrajinské drony - na Kubáni v Krasnodarském kraji a v Adigejské republice. Tyto dva drony byly zničeny pomocí prostředků REB, kdy se podařilo proniknout do jejich ovládání a odklonit je z plánované trasy.

Dron spadl nedaleko Moskvy, kousek od zařízení Gazpromu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám