Hlavní obsah

Dron spadl nedaleko Moskvy, kousek od zařízení Gazpromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ve vesnici Gabastovo nedaleko Moskvy spadl v úterý dron přibližně 100 metrů od kompresorové stanice patřící ruskému Gazpromu. Incident se obešel bez zranění. Zatím nebylo potvrzeno, komu dron patřil, uvedl nezávislý ruský deník Kommersant.

Foto: RIA Novosti, Bez zdroje

Dron spadl nedaleko Moskvy poblíž zařízení Gazpromu.

Článek

„Cílem zřejmě mělo být zařízení civilní infrastruktury, které nebylo poškozeno. Hlášeny nejsou ani žádné oběti. Federální služba bezpečnosti (FSB) a další kompetentní úřady se situaci věnují, bezpečí obyvatel není ohroženo,“ napsal na Telegramu gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov.

Gazprom serveru Ura.ru potvrdil, že dron dopadl nedaleko jeho kompresorové stanice. „Naši práci to nijak neohrozilo. Vše má na starosti FSB, my pracujeme jako obvykle,“ uvedl ruský plynárenský gigant.

Model dronu byl podle telegramového kanálu Shot, na který Kommersant odkazuje, UJ-22 Airbone vyráběný na Ukrajině společností Ukrjet. Jeho dosah je až 800 kilometrů, pohybuje se rychlostí 130 až 140 km/h a unese až 20 kilogramů nákladu.

Kanál uvedl, že podle jeho nejmenovaného zdroje byla příčinou pádu náhlá ztráta výšky, zřejmě v důsledku nedostatku paliva. Dron se následně zachytil o stromy, čímž si poškodil křídlo, a poté spadl na zem.

Drony nad Ruskem nejsou neobvyklé. V noci na úterý byl nejméně jeden viděn v blízkosti požáru ropného skladiště v jihoruském přístavním městě Turapse. Ruské úřady také oznámily nález trosek dalších tří dronů v Belgorodu nedaleko hranic s Ukrajinou. Bezpilotní letadlo byl údajně sestřeleno také nad Suražským okresem poblíž hranic s Běloruskem.

Ve skladišti ropy na jihu Ruska vypukl požár, média píší o útoku dronů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám