Hlavní obsah

Dohodli jsme mír a stáhli se z Kyjeva, zazdili to Ukrajinci, tvrdí Putin a ukázal dokument

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin africkým lídrům během sobotního jednání ukázal podepsaný návrh dohody o příměří, kterou podle něj na jaře minulého roku dojednali vyjednavači Ruska a Ukrajiny. Tvrdí, že se v něm Rusové zavázali stáhnout se od Kyjeva, což dodrželi, a Ukrajinci následně svou část dohody porušili. Další jednání pak byla pozastavena. Ukrajinci dlouhodobě trvají na tom, že jednat budou teprve poté, co Rusové přestanou okupovat jejich území.

Foto: Host Photo Agency Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

(Původně bylo v článku uvedeno, že Putin ukázal podepsanou dohodu, ale TASS uvedl, že šlo o podepsaný návrh dohody.)

„Rád bych vás upozornil na to, že pod záštitou tureckého prezidenta (Recepa) Erdoğana v Turecku proběhla celá série jednání mezi Ruskem a Ukrajinou s cílem vybudovat důvěru a vyjednat přesné znění úmluvy. Nikdy jsme se nedohodli na tom, že (dohoda) bude důvěrná, ale dosud jsme ji neukázali ani nekomentovali. Podepsal ji vedoucí kyjevských vyjednavačů. Tady je,“ řekl Putin lídrům afrických zemí a zvedl papír, na němž je údajně podepsaná dohoda.

Z projevu, o němž informovala agentura TASS, ovšem ukrajinská a západní média nikoliv, je obrazový záznam, který koluje po sociálních sítích. Zachycuje Putina, kterak řeční a mává dokumentem, i tváře afrických lídrů, kteří do Petrohradu přicestovali po pátečním jednání v Kyjevě.

„Dokument byl nazván ‚Dohoda o trvalé neutralitě a bezpečnostních zárukách Ukrajiny‘. O těch zárukách (Ukrajině) je tam 18 článků. Kromě toho je tam dodatek. Týká se to ozbrojených sil i dalších oblastí. Všechno je tam ošetřeno. Včetně počtu vojenských jednotek, vybavení a vojenského personálu. Tady ten dokument je. Je parafován. Podpis kyjevské delegace je tam,“ tvrdí ruský prezident.

„Když jsme ale stáhli vojáky od Kyjeva, ukrajinští představitelé tu dohodu smetli ze stolu, do propadliště dějin, abych to řekl slušně,“ dodal Putin.

Stran Ukrajiny jsem otevřen férové diskuzi, řekl Putin lídrům Afriky

Evropa

Nejprve rychlý postup a pak stažení

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února loňského roku. Provázel ji rychlý postup ruských vojsk z Ruska na východ Ukrajiny, a navíc ze severu směrem na Kyjev, k čemuž přispělo i Bělorusko, které dalo k dispozici své základny.

V počátcích invaze se zdálo, že mají Rusové Kyjev obklíčen a mohl by padnout v řádu dní. Rusové ale nakonec od Kyjeva a ze střední Ukrajiny odešli, za dosud ne zcela vyjasněných okolností. Obecně přijímaným vysvětlením bylo, že Ukrajina hlavní město prostě zvládla ubránit.

Zatímco Rusko už tehdy označovalo ústy mluvčí Kremlu Dmitrije Peskova stažení vojsk od Kyjeva za gesto dobré vůle, ukrajinská strana tvrdí, že ruská armáda byla vytlačena tou ukrajinskou. Ruské ztráty dokumentovaly i snímky, které z Ukrajiny chodily.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Opuštěný ruský tank u ukrajinské vesnice Nova Basan. Záběr z loňského dubna

Rusové skončili stahování vojsk od Kyjeva, tvrdí Pentagon

Válka na Ukrajině

Souběžně s tím už probíhala vyjednávání o příměří v Bělorusku a později také v Turecku. Právě tam měly být 29. března dojednány základy zmiňované smlouvy.

Agentura TASS k dokumentu, kterým mával Putin, uvádí, že je datován k 15. dubnu loňského roku. Měl Ukrajině garantovat trvalou neutralitu a zároveň ji zavazovat k tomu, že se jí bude držet, to znamená, že nebude usilovat o přidružení k Západu a NATO.

Jako garanti smlouvy jsou v preambuli uvedeny Spojené státy, Spojené království, Čína, Rusko a Francie, píše agentura TASS. Ukrajina ani západní představitelé se k věci zatím nevyjádřily.

Tahle válka skončí smrtí západního globalismu, říká Lavrov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám