Hlavní obsah

Dobýt východ Ukrajiny nám může trvat dva roky, přiznal Prigožin

• Aktualizováno
Novinky, Štěpánka Zenklová

Rusko si podle všeho už zvyká na to, že válka na Ukrajině bude vleklým konfliktem. Majitel soukromé ruské Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin podle listu The Guardian uvedl, že může trvat až dva roky, než se Rusům podaří dobýt celý východ Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin

Článek

Prigožin naznačil, že se Rusko nyní soustředí na dobytí zbytku Donbasu. Převzetí východu Ukrajiny by si podle něj „vyžádalo přibližně jeden a půl až dva roky práce navíc“. „Pokud by bylo cílem obsadit celou Ukrajinu východně od řeky Dněpr, trvalo by to asi tři roky,“ řekl Prigožin.

Komentáře Prigožina podle listu naznačují, že se Moskva připravuje na dlouhý konflikt v souvislosti se zvýšenou snahou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského získat od Západu bojové letouny.

Ukrajinští představitelé očekávají bezprostřední ruský nápor, možná ještě před prvním výročím začátku války 24. února. Nový úder na hlavní město Kyjev se nepovažuje za pravděpodobný poté, co se v loňském roce nezdařil, napsal The Guardian.

Ruské fiasko u Vuhledaru. Během jediného úderu přišli o kolonu tanků

Válka na Ukrajině

Pravděpodobný scénář, který je podle listu v souladu s Prigožinovými komentáři, je takový, že se ruské jednotky pokusí obklíčit ukrajinskou východní armádu ze severu a jihu, přičemž tankové kolony překročí mezinárodní hranici ve směru na Sumy a Poltavu a současně postoupí z okupované jižní oblasti Záporoží.

Wagnerovci v neděli oznámili, že dobyli vesnici Krasna Hora u Bachmutu. Prigožin na sociální síti Telegram zveřejnil fotografie, kde jsou členové jeho armády před značkami na začátku obce.

Rusové na obec útočili opakovaně, Kyjev několikrát uvedl, že útoky na tuto vesnici odrazil. Její dobytí je součástí obklíčení Bachmutu.

The Guardian připomněl, že Prigožin působí jako Kremlem schválený rival ruského ministerstva obrany a dostal odpovědnost za dobytí donbaského města Bachmut, kde probíhají bitvy ve stylu mlýnku na maso.

KOMENTÁŘ: Mlýnek na maso a ofenziva – Alex Švamberk

Komentáře

V rozhovoru s ruským blogerem Prigožin podle listu tvrdil, že Wagnerovy jednotky v Bachmutu postupují, připustil však, že jej ještě nedokázaly dobýt. „Pravděpodobně je příliš brzy říkat, že jsme blízko. Ukrajinští vojáci jsou dobře vycvičeni,“ dodal s tím, že Rusové ale situaci na místě zvládají velmi dobře.

Západní představitelé odhadují, že Wagnerova skupina má na Ukrajině asi 50 000 vojáků a asi 40 000 z nich jsou trestanci rekrutovaní z ruských věznic, kteří byli vrženi do první linie. Ve čtvrtek ale skupina oznámila, že už přestala vězně do bojů nabírat. Podle některých informací totiž tito branci nic nevydrželi.

„Zatímco žoldáci, kteří přišli do skupiny z vlastní vůle, byli užiteční bojovníci, vězně museli na frontu doslova hnát. Průměrně do zastřelení vydrželi v boji jen několik hodin,“ napsal New York Times s odkazem na ukrajinské lidskoprávní aktivisty.

Prigožin podle The Guardian řekl, že je mu jedno, jestli Wagnerovi bojovníci „mají rádi Třetí říši“ nebo mají „tetování gangů“. „Jediné, na čem záleží, je, jak se chováte ke svým bratrům ve zbrani a jak si vedete v bitvě,“ prohlásil. V rozhovoru popřel, že by vězně používal jako potravu pro děla.

Ruské jednotky zahájily velkou ofenzivu v Luhansku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám