Hlavní obsah

Ruské fiasko u Vuhledaru. Během jediného úderu přišli o kolonu tanků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vuhledar

V minulém týdnu se ruské jednotky pokoušely mimo jiné dobýt i Vuhledar v jihozápadní části Doněcké oblasti. Tento pokus ale zatím skončil naprostým fiaskem, když v jednom dni přišli Rusové o desítky kusů obrněné techniky. Záběry z nepovedeného útoku rozčílily ruské blogery, kteří z neschopnosti viní ruské velení.

Zničená ruská kolona nedaleko VuhledaruVideo: Twitter Defense of Ukraine

 
Článek

Rusové se v posledních dnech pokouší převzít iniciativu po celé délce fronty. Zatímco se pozornost světa soustředí na boje u Bachmutu, ofenzivní ruské operace se odehrávají i na jiných částech fronty. Vuhledar je ze strategického pohledu možná ještě důležitější křižovatkou než Bachmut.

V pondělí 6. února se ruské síly pokusily o obchvat Vuhledaru ze západní strany. Postup kolony obrněné techniky ale skončil fiaskem. Záběry ukazují, že kolona se stala snadným cílem pro ukrajinské dělostřelectvo a drony.

„Ruští vojáci nejspíše utekli a opustili nejméně třicet téměř netknutých obrněných vozidel během jediného okamžiku po neúspěšném útoku,“ uvedlo v pátek britské ministerstvo obrany. Vojenský analytik Rob Lee z dostupných záběrů napočítal 31 ztracených ruských strojů, z toho 15 tanků včetně T-72B3 a T-80BVM, které patří k tomu lepšímu, co mají Rusové na Ukrajině k dispozici. Množství techniky ukazuje, že nešlo o pouhý průzkum bojem, ale o pokus Vuhledar obklíčit.

„Chyby ukázkově opakují“

Nejde o jediné ztráty. Bývalý vůdce doněckých proruských separatistů a někdejší spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Girkin na Telegramu uvedl, že při pokusu o útok zahynula řada příslušníků 155. brigády námořní pěchoty, tankistů a příslušníků sil Specnaz.

„Zdá se, že všechny události uplynulého roku naše generály minuly,“ napsal Girkin. „Protože jsou někteří z nich (přinejmenším od chvíle, kdy nastoupili do vojenských škol) naprostí kreténi, všechny chyby, kterých se dopustili dříve, ukázkově zopakovali,“ nebral si servítky Girkin, který trvale kritizuje ruskou armádu a ministerstvo obrany.

Ukrajinci Rusům za den sestřelili 61 z 71 vypálených střel s plochou dráhou letu

Válka na Ukrajině

Girkin narážel zejména na to, že kolona tanků postupovala vpřed po úzké silnici s minimálními rozestupy mezi jednotlivými stroji a absolutně nekrytá. Pro obránce ve Vuhledaru, který je položen výše, byla snadným terčem.

Ještě dál zašel ruský voják, který své příspěvky na Telegramu publikuje pod přezdívkou „Třináctý“. „Prostě nemám slov… Musí zastřelit nejméně tucet generálů a pár tuctu plukovníků. Pak možná zbytek z nich začne přemýšlet,“ napsal voják.

Podle Institutu pro studium války (ISW) však může být příčina tohoto fiaska jiná. „Ruští vojenští blogeři pravděpodobně obviňovali velitele, aby bagatelizovali skutečnost, že systémově špatný výcvik nově mobilizovaného personálu bude nejspíše vést k dalším podobným taktickým selháním po celé Ukrajině,“ nastiňuje další příčinu neúspěchu ISW.

Podle některých ukrajinských analytiků nyní u Vuhledaru převážně útočí tatarské dobrovolnické jednotky, což by naznačovalo, že 155. brigáda námořní pěchoty ztratila svou bojeschopnost. O značnou část mužů tato brigáda přišla již během loňského listopadu při dobývání Pavlivky jižně od Vuhledaru. Tehdy měla brigáda ztratit až polovinu svých mužů.

Vuhledar je pro obě pozice nesmírně důležitým místem. Rusové by jeho obsazením zabezpečili železniční dopravu v okupovaných oblastech v jižní části Ukrajiny, pro ukrajinské síly je zase důležitým bodem pro potenciální ofenzivu směrem na jih.

Rusové chtějí plně ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast. Bachmut je obklíčen

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám