Hlavní obsah

Dilema zemědělců: na pole, nebo do boje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory válce mohou někteří ukrajinští zemědělci stále obdělávat svá pole. Ale to, co sklidí, se jim daří vyvézt jen obtížně.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Ukrajinský farmář u Záporoží

Článek

Farmář Mykola otevře velká železná vrata sila a ukáže na obrovské hromady. Tady, někde na venkově u města Dněpr, leží miliony slunečnicových semen a kukuřičných zrn. Přesné místo musí zůstat utajeno, upozorňuje Mykola reportérku televize ARD.

Oděsu zasáhla ruská střela

Evropa

Velkou farmu vlastní už řadu let. Nyní se však obává, že by Rusové mohli na jeho silo za­útočit raketami. Na farmě se nachází více než 2500 tun z poslední sklizně, kterou letos nemohl prodat kvůli válce.

Mít zboží a nemít možnost dodávat ho do jiných zemí, to opravdu bolí
farmář Mykola

Osmdesát procent šlo na vývoz

„Jindy by tento sklad teď na jaře zel úplně prázdnotou. Válka však zablokovala námořní cesty a zcela zničila přístav Mykolajiv. My zemědělci máme velké potíže s vývozem našich produktů,“ vysvětluje.

Obvykle prodává 80 procent úrody do zahraničí za dobré ceny. Peníze pak použije na nákup hnojiv a pohonných hmot na další sezonu. Letos se musel spolehnout na své úspory. Jeho zaměstnanci tak nyní mohou hnojit pole s ječmenem.

Zemědělský producent na Ukrajině Krogman: Rusko způsobí hlad čtvrt miliardě lidí. A ti se dají do pohybu

Zahraniční

Majitel farmy nechává v dlaních protékat zrna kukuřice, která chtěl už dlouho prodat. Doufá, že Evropa najde způsob, jak námořní trasy znovu otevřít. Vlakem by se úrody do zahraničí mohlo přepravit deset­krát méně. „Mít zboží a nemít možnost dodávat ho do jiných zemí, to opravdu bolí,“ přiznává s povzdechem.

Někteří odešli na frontu

Mykola se musí obejít bez některých svých zaměstnanců: odešli bojovat. Nový ukrajinský zákon však stanoví, že na vojnu musí jít jen tolik zaměstnanců, kolik jich firmy zvládnou uvolnit, aniž by ohrožovaly vlastní provoz.

Kupříkladu Viktor zůstal, jeho bratr odešel na frontu. Viktor stále jezdí s traktorem po polích a hnojí je. „Z našeho ječmene se vyrábí chléb, který moje země potřebuje,“ poznamenává.

V obchodech na Ukrajině dochází potraviny, vláda pozastavila vývoz

Evropa

Pokud by válka zasáhla i jeho vesnici, Viktor by se také chopil zbraně. Už patří do skupiny strážců, která v noci hlídkuje v ulicích vesnice. „Kdyby mě ukrajinská armáda kontaktovala, okamžitě bych to přijal – bez váhání,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám