Hlavní obsah

Desítky tisíc lidí napříč Evropou protestují proti ruské invazi na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Hamburk

V Římě vyšly do ulic desetitisíce lidí na protest proti ruskému vpádu na Ukrajinu. Podle odhadu policie se na demonstraci na náměstí u Lateránské baziliky sešlo asi 25 000 účastníků, v italské metropoli se ale později odehrají protesty i na dalších místech. Tisíce lidí se zapojily do manifestací v německém Hamburku, Mnichově a Düsseldorfu, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v Německu a ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Demonstraci v Římě svolalo pacifistické hnutí, které vyzvalo k tomu, aby na Ukrajině co nejdříve zavládl klid zbraní. Akci podpořily i odborové svazy.

Poprosila jsem otce, aby utekl a zachránil si život, ale řekl mi, že neodejde, že neopustí děti ani své kolegy.
Olena Shackellová, Ukrajinka žijící v Anglii

Policie v Hamburku ohlásila, že na dnešní demonstraci očekává asi 50 000 lidí. Aktuální odhady účasti ale zatím nezveřejnila. Městem procházeli lidé s ukrajinskými vlajkami a plakáty „Stop Putinovi, stop válce“.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Demonstrantka proti ruské invazi na Ukrajinu během protestů v Paříži

V Mnichově vytvořilo asi 2000 lidí řetěz mezi ukrajinským a ruským konzulátem a žádalo ukončení bojů. Někteří vyzývali, aby ruský prezident Vladimir Putin byl postaven před soud v Haagu a zodpovídal se z válečných zločinů.

Foto: Reuters

Desítky tisíc lidí po celé Evropě protestovaly proti válce na Ukrajině.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Proti ruské invazi na Ukrajině protestovaly tisíce lidí také v Paříži.

Demonstranti se dnes na podporu Ukrajiny sešli i v anglickém Bathu. Jedna z účastnic protestu, Olena Shackellová, stanici BBC řekla, že ruský postup sleduje s obrovským strachem, protože celá její rodina se nyní skrývá v ostřelovaném Charkově.

„Poprosila jsem otce, aby utekl a zachránil si život, ale řekl mi, že neodejde, že neopustí děti ani své kolegy,“ popsala žena původem z Ukrajiny, jejíž 68letý otec pracuje jako pečovatel v domově pro hendikepované děti a zůstává s nimi teď v krytu.

Ruská policie se s tím nemaže. Po školácích zatkla na demonstraci i starou babičku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám