Hlavní obsah

Ruská policie se s tím nemaže. Po školácích zatkla na demonstraci i starou babičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky Rusů v uplynulých dnech protestovaly v Moskvě či Petrohradu proti invazi na Ukrajině. Byla mezi nimi i Jelena Osipovová, aktivistka a umělkyně, která jako dítě přežila obléhání Leningradu nacisty. Za účast na demonstraci, při níž držela transparenty s protiválečnými hesly, ji policie zatkla a podle zveřejněných informací dostala pokutu a půjde před soud.

Foto: Profimedia.cz

Jelena Osipovová proti válce demonstrovala už v minulosti.

Článek

Osipovová držela při protestu cedule, na kterých mimo jiné stálo: „Vojáku, odhoď svou zbraň a budeš pravým hrdinou,” uvedl server Daily Mail.

Kvůli transparentům seniorku zadrželo osm policistů, na které dav pokřikoval, ať ji nechají. Záběry ze zatčení obletěly sociální sítě, na Twitteru je zveřejnil i nezávislý běloruský server Nexta.

Uživatelé Twitteru a dalších sociálních sítí vyjádřili seniorce obdiv za její odvahu. Zároveň se pozastavili nad tím, co za vládu se bojí staré ženy s transparenty.

„Představte si, že pošlete do vězení starou ženu, která nejenže přežila jedno z nejkrvavějších nacistických tažení, ale také bojuje proti nejkrvavější bitvě v historii své země,“ cituje server Independent jednoho z uživatelů sítě Reddit.

Podle serveru Showbizcorner dostala Osipovová po zatčení pokutu a za blíže nespecifikovaná obvinění jí hrozí soud. Není ovšem známo, zda byla propuštěna a kde nyní pobývá.

Protestovala i v minulosti

Nešlo o první protest, během nějž žena vystoupila. V roce 2014 se zúčastnila několika demonstrací v Petrohradu, při nichž ji proslavily mimo jiné vlastní protiválečné plakáty; vystudovala totiž uměleckou školu.

Osipovová se narodila během obléhání Leningradu, dnešního Petrohradu, které dohromady trvalo 872 dní. Zahynulo při něm 1,5 milionu vojáků i civilistů ať už hlady, či při bombardování.

Ruská policie zatýká za účast na protiválečných protestech i děti

Evropa

Tvrdé represe ruského režimu proti lidem vyjadřujícím nesouhlas s invazí na Ukrajinu se nevyhýbají ani malým dětem.

Svět obletěly fotografie zatčených ruských dětí na policejních stanicích za to, že se účastnily protiválečné demonstrace, píše server deníku New York Post.

Reklama

Výběr článků

Načítám