Hlavní obsah

Koruna by mohla oslabit až na 28 Kč za euro

Česká koruna by mohla v případě eskalace konfliktu na Ukrajině nebo v případě úplného přerušení dodávek surovin z Ruska oslabit až k 28 korunám za euro. V takovém případě by ale bylo možné očekávat intervence České národní banky. Vyplývá to z vyjádření analytiků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koruna ve středu dál ztrácela na hlavní světové měny, k dolaru byla nejslabší od listopadu 2020 na 23,21 Kč/USD. K euru oslabila o 43 haléřů na 25,69 Kč/EUR. Na horší úrovni k euru byla koruna naposledy loni 28. listopadu. Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám prudce oslabuje zhruba od pondělí 21. února.

V základním scénáři počítajícím s nepřerušením energetických dodávek do EU odhaduje hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek, že koruna kvůli odlivu kapitálu z regionu a zahájení utahování měnové politiky v USA pravděpodobně zůstane oslabená a bude se do poloviny roku pohybovat v širším pásmu kolem 25,5 koruny za euro. Následně by s postupným odezníváním negativního sentimentu mohla rok zakončit lehce nad 25 Kč/EUR.

Viceguvernér ČNB Nidetzký: Konflikt na Ukrajině zvýší inflaci a oslabí korunu

Ekonomika

„V případě krizového scénáře úplného přerušení energetických dodávek na delší dobu by regionální měny v takové situaci čelily výrazně vyššímu tlaku na depreciaci, která by mohla dosáhnout řádově pěti až deseti procent. V případě české koruny tak hovoříme o riziku oslabení do pásma 27 až 28 Kč za euro a ČNB by v tomto případě zřejmě použila devizové rezervy ke stabilizaci kurzu," uvedl.

Tři možné scénáře

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka jsou v březnu možné tři scénáře vývoje kurzu koruny. V případě zmírnění konfliktu by koruna mohla rychle posílit zpět do pásma 24,20 až 24,60 Kč/EUR. To je ale podle něj nyní nejméně pravděpodobný vývoj.

Koruna oslabuje, už je zpátky nad 25 korunami za euro

Ekonomika

Druhou možností je podle Nováka pokračující geopolitické napětí a kurz koruny pod tlakem tak, že se česká měna bude obchodovat v širším okolí hranice 25 korun za euro. Případnému výraznějšímu oslabení přitom podle něj může bránit ČNB intervencemi na devizovém trhu, a to nejdříve slovně a následně reálně.

Třetí scénář počítá podle Nováka s další eskalací. „Riziková prémie u koruny se bude v takovém případě zvyšovat a může dojít ke spuštění podobného nebo ještě většího ,armagedonu´, který jsme viděli v únoru a v březnu 2020 při covidové pandemii, tedy oslabení koruny směrem k hladině 27 korun za euro a výše. V tuto chvíli se bohužel zdá, že se přesouváme stále více ke scénáři číslo tři," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám