Hlavní obsah

Čínský reportér jezdí s Rusy. Vysílá i z obležených měst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka je vždy i válkou informační. Jedním z jejích pěšáků je reportér čínské televize, který volně vysílá z ukrajinských obležených měst a dělá rozhovory s ruskými vojáky.

Foto: ČTK/AP

Ruský obrněný transportér (ilustrační foto)

Článek

„Přímo z Mariupolu se s vámi loučí Lu Jü-kuang,“ končí jedna z jeho reportáží. Kamera pak zabere novináře, kterak jde po ulici a zdraví ruské vojáky, kteří se na něj usmívají z nákladního vozu.

V dalším příspěvku se tento moskevský zpravodaj čínské televize TV Phoenix ptá ruského vojáka, jestli není nervózní, což dotyčný popře. „Bojuju už osmým rokem,“ vysvětluje.

Rusko marně shání náhradní díly do letadel, i Čína ho odmítla

Válka na Ukrajině

V jiném vstupu v souladu s ruskou propagandou tvrdí, že „ozbrojenci v Kyjevě nadále používají zajatce jako lidské štíty“.

Peking si zatím nechce moc zadat

Na kontě má také „exkluzivní“ rozhovor s Denisem Pušilinem, vůdcem neuznávané Do­něcké lidové republiky, který v něm ujišťuje, že s pomocí Ruska se jeho silám daří „dobývat území každým dnem“.

Peking i přes své partnerství s Moskvou ruskou válku přímo nepodpořil. Konflikt na jedné straně zhoršuje jeho už tak pošramocené vztahy se Západem, což není v jeho zájmu, zároveň však vytváří pro Čínu i nové možnosti. Zatím Peking Rusku podle všeho nepomáhá nějak výrazně obcházet sankce, čínská média ale za to alespoň tvrdě tlačí ruskou propagandu.

Ruští vojáci rabují a zabíjejí zajatce, ukazují odposlechy komunikace

Evropa

Případ reportéra Lua podle listu The Daily Telegraph dokazuje, že čínská média získala privilegovaný přístup k ruským vojenským informacím. Soudě podle příspěvků na čínských sociálních sítích je tamní veřejnost jasně na ruské straně.

Do diskusí ale stejně jako u nás přispívají hlavně radikálnější uživatelé. Mnozí Číňané, kteří ruskou válku odsuzují, se v současné atmosféře obávají názor veřejně vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám