Hlavní obsah

Ukrajina se cítí na koni: Chtěli naši zemi, dostali mobilizaci. Život má velký smysl pro humor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyhlášení mobilizace Ruskem bylo předvídatelné a svědčí o tom, že Moskvě nevychází její válečné plány, řekl agentuře Reuters poradce šéfa Zelenského kanceláře Mychajlo Podoljak.

Foto: Profimedia.cz

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Článek

„Rusové namísto zničení Ukrajiny, které chtěli, dostali po 210 dnech války mobilizaci, uzavření hranic, zablokování bankovních účtů a tresty vězení za dezerci,“ napsal na Twitteru.

„Vše jde stále podle plánu, že? Život má velký smysl pro humor,“ dodal s odkazem na opakovaná tvrzení ruských představitelů, že „speciální operace“ postupuje podle plánu – přes ukrajinské útoky a ruský ústup nejprve na jaře od Kyjeva a v září z Charkovské oblasti.

Další výroky ruského prezidenta Vladimira Putina v televizním projevu byly podle Podoljaka jen rétorické. Jejich cílem bylo přenést vinu za válku na Ukrajině a zhoršující se ekonomickou situaci Ruska na Západ, uvedl.

Západ mluví o ruské panice

Náměstkyně britského ministerstva zahraničí Gillian Keeganová se vyjádřila opatrněji. "Jasně jde o něco, co musíme brát velmi vážně, protože to nemáme pod kontrolou a nejsem si jista, jestli to má pod kontrolou (alespoň) on (Putin), prohlásila podle BBC k Putinovým náznakům, že je Rusko v případě pocitu ohrožení ochotno použít i jaderné zbraně.

Její nadřízený, britský ministr obrany Ben Wallace pouze zopakoval vyjádření dalších západních politiků o tom, že se ukazuje, že invaze selhává".

Fiala: Ruská mobilizace ukazuje, kdo je agresorem

Domácí

„Žádné množství hrozeb a propagandy nemůže zakrýt skutečnost, že Ukrajina v této válce vítězí, mezinárodní společenství je sjednocené a Rusko se stává globálním vyvrhelem,“ dodal Wallace.

Nizozemský premiér Mark Rutte prohlásil, že příkaz k mobilizaci je znamením paniky v Kremlu a neměl by být brán jako přímá pohrůžka plnohodnotnou válkou proti Západu. „Mobilizace a vyhlašování referend, to vše jsou známky paniky,“ řekl Rutte podle agentury Reuters.

„Jeho (Putinovy) řeči o jaderných zbraní jsou něčím, co jsme mnohokrát slyšeli už dříve a nechává nás to chladnými,“ řekl šéf nizozemské vlády veřejnoprávní stanici NOS. „Všechno je to součástí rétoriky, kterou známe. Radil bych zůstat v klidu,“ dodal.

Putin vyhlásil částečnou mobilizaci

Evropa

K ohlášené ruské mobilizaci se už vyjádřil i český premiér Petr Fiala (ODS). Jedná se podle něj o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a další důkaz, že jediným agresorem je Rusko. „Pomoc Ukrajině je potřeba a musíme v ní v našem vlastním zájmu pokračovat,“ uvedl Fiala.

V Rusku má narukovat až 300 tisíc rezervistů

Zahraniční

Rusko v úterý vyhlásilo částečnou mobilizaci, chce povolat 300 tisíc rezervistů, hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností. Mobilizace začne okamžitě. Moskva dnes také poprvé od března hovořila o  vlastních ztrátách během více než půl roku trvající invaze na Ukrajinu. Ministerstvo obrany připustilo, že v sousední zemi zahynulo 5937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda hlásí, že ruské ztráty činí 54 810 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám