Hlavní obsah

Fiala: Ruská mobilizace ukazuje, kdo je agresorem

• Aktualizováno

Vyhlášená částečná mobilizace ruské armády je podle premiéra Petra Fialy dalším důkazem, že Rusko je jediným agresorem a jeho snahou je další eskalace konfliktu. Je proto podle něj nutné vytrvat v pomoci Ukrajině, kterou Rusové v únoru napadli.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (vpravo).

Článek

„Částečná mobilizace, kterou vyhlásil Vladimir Putin, je snahou o další eskalaci Ruskem rozpoutané války na Ukrajině a dalším důkazem toho, že jediným agresorem je právě Rusko,“ uvedl ve středu Fiala na Twitteru v reakci na oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina o vyhlášení částečné mobilizace, která by se měla dotknout zhruba 300 000 rezervistů.

„Jako předsednická země (EU) chceme spoluiniciovat zachování jednotného postoje evropských států vůči ruské agresi. Jednota Evropy, která v minulosti nebyla samozřejmá, je naší velkou zbraní, a myslím, že Vladimir Putin byl překvapen tím, jak jednoznačně se evropské státy vyjádřily na podporu Ukrajiny, jak jsme jednomyslně přijímali sankce vůči Rusku,“ doplnil později s tím, že v podpoře Ukrajiny je třeba nepolevovat.

Kroky Ruska odsoudilo i české ministerstvo zahraničí. „Putinovo vyhlášení částečné mobilizace i pseudoreferenda v okupovaných ukrajinských regionech eskalují imperiální agresi Ruska a vedou k dalšímu umírání Ukrajinců i Rusů. Tvrzení, že Rusko je ohroženo, je odpornou lží. Svět vidí, že Rusko napadlo sousední demokracii, která jen brání svou svobodu,“ uvedlo v komuniké.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) padá tímto krokem „Putinova lež o 'speciální operaci'“. Krvavý konflikt vedený proti Ukrajině ani energetickou válku proti Evropě podle něj ruský prezident nemůže vyhrát.

V Rusku má narukovat až 300 tisíc rezervistů

Zahraniční

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) míní, že se ruský prezident snažil vystoupením s oznámením částečné mobilizace především udržet svou pozici v očích veřejnosti.

„Mezinárodní společenství dávno ví, že Putin na Ukrajinu už teď posílá kohokoli, kdo je zrovna po ruce. Včetně vězňů a lidí, kteří nemají s armádou společného vůbec nic. Mobilizace tomu nijak nepomůže, protože nic nenasvědčuje tomu, že ještě je koho mobilizovat,“ uvedla ministryně.

Podle šéfa zahraničního výboru Sněmovny Marka Ženíška (TOP 09) je Putin „naprostý šílenec, kterého je nutné zastavit“. Podobně jako premiér a ministryně Černochová vyzval k pokračování podpory Ukrajinců, kteří v posledních týdnech vytlačují ruské agresory z obsazených oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám