Hlavní obsah

Chodorkovskij nastínil, jak rozbít ruské impérium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius

Rusko nepotřebuje prezidenta, řekl na páteční konferenci ve Vilniusu ruský podnikatel Michail Chodorkovskij, jeden z největších kritiků režimu Vladimira Putina. Vládce Kremlu už podle něj nevydrží u moci dlouho. Rusko by mělo být přerozděleno do jednotlivých regionů a exekutivní pravomoce by měly náležet federálnímu parlamentu, cituje disidenta litevský server lrt.lt.

Foto: Profimedia.cz

Michail Chodorkovskij na archivní fotografii z účasti na Forum 2000

Článek

Podle Chodorkovského by se Rusko mělo stát „skutečným federálním státem“ a nejvyšším nástrojem moci by měl být parlament.

To je podle něj jediný způsob, jak omezit imperiální ambice Ruska, řekl bývalý ropný magnát po skončení vilniuského ruského fóra v okrese Trakai.

„Je třeba sesadit Putina.“ V Litvě se konala utajovaná konference

Evropa

„V Rusku by neměla být prezidentská funkce, měl by existovat parlament a země by měla být federální, regiony by měla zastupovat federální centra. Pouze pokud bude Rusko reorganizováno na regiony, ztratí imperiální záměry,“ uvedl Chodorkovskij, který předsedá nadaci Otevřené Rusko.

Zničení Ruska? O tom přemýšlí jen sám Putin, řekl Novinkám litevský diplomat

Válka na Ukrajině

Opoziční předák vyjádřil přesvědčení, že Putin v Rusku ztratí moc. „Jsem si jistý, že už to nebude trvat dlouho. Udělal dramatickou chybu, když zaútočil na Ukrajinu,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám