Hlavní obsah

Cena emisních povolenek letí dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S válkou na Ukrajině stoupají ceny plynu, ropy, pšenice a dalších komodit. Naopak ale padá cena emisních povolenek. Přitom ještě nedávno se jejich cena pohybovala na historických maximech. Jedním z důvodů poklesu ceny má být návrat Evropy k využívání uhlí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokračující eskalace ukrajinské krize vystrašila investory a vedla k rozsáhlé likvidaci pozic na trhu s povolenkami,“ řekla serveru The Guardian analytička trhu s emisními povolenkami Ingvild Sorhusová.

V pondělí se cena jedné emisní povolenky pohybovala kolem 58 eur (přibližně 1 500 Kč). Minulý týden ve středu se dokonce prodávala ještě o dvě eura levněji.

Přitom ještě ve čtvrtek 24. února, kdy Rusko vpadlo na Ukrajinu, povolenka stála 89 eur (přibližně 2 280 kč). Historicky nejdražší pak byla začátkem února, to se cena pohybovala na hodnotě 97 eur (přibližně 2 490 Kč).

Green Deal je mrtev, shodují se analytici po ruském útoku na Ukrajinu

Ekonomika

Za prudkým poklesem ceny povolenek vidí Sorhusová to, že v důsledku války výrazně rostoucí ceny komodit, zejména energií, „mohly poškodit cash flow některých průmyslových výrobců, kteří poté rozprodali i své přebytečné povolenky“.

Jistou úlohu v propadu cen pak sehráli i spekulanti, kteří se teď povolenek zbavují. To by mohlo být dáno tím, že trh byl vysoce překoupený. Podle analytika z portálu Trhy.cz Pavla Hály je ale ještě důležitějším faktorem závislost Evropy na ruském plynu. Evropa s ním počítala jako s hlavním zdrojem energie při přechodu na obnovitelné zdroje, situace se však kvůli válce změnila - Evropa se teď snaží od ruských komodit odklonit, přičemž jednou z alternativ je návrat k uhlí.

„Při cenách emisních povolenek blízko 100 eur to (nahrazování plynu uhlím) ale není proveditelné, protože spalování uhlí produkuje velké množství emisí CO2. Jediný způsob, jak to udělat, je změnit systém emisních povolenek, a to buď umělým snížením jejich ceny, zavedením výjimek nebo úplným zrušením tohoto konceptu. Právě tuto novou realitu trh reflektuje, protože Evropě ani nic jiného nezbývá,“ sdělil Hála Novinkám.

Poptávka po zemním plynu v Evropě letos klesne. Uhlí je cenově výhodnější

Ekonomika

Skutečnost, že uhlí teď funguje jako hojně využívaná alternativa za ruský plyn dokládá i situace na trzích. Cena evropského termínového kontraktu na uhlí API 2 se minulý týden dostala až na 436 dolarů (10 100 Kč) za tunu. Přitom ještě začátkem roku byla jen 119 dolarů za tunu.

Emisní povolenky, které jsou součástí Evropského systému pro obchodování s emisemi (EU ETS), byly spuštěny v roce 2005. Jedná se o hlavní nástroj finančního mechanismu EU pro omezování emisí. Společnosti jako například aerolinky jsou tedy nuceny kupovat povolenky, aby kompenzovaly svou uhlíkovou stopu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám