Hlavní obsah

Bůh nás odmění za záchranu ukrajinských dětí, na Západ je prodávají na orgány, řekl Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko obvinil Západ, že unáší děti z Ukrajiny za účelem prodeje orgánů. Dodal, že jeho a ruského prezidenta Vladimira Putina Bůh odmění za to, že zachraňují ukrajinské děti, které vozí z Donbaské oblasti na „ozdravné“ tábory. Informuje o tom tisková agentura Belta.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko

Článek

„Západ se snaží kolem Putina a nyní i kolem mě vyvolat rozsáhlou hysterii, a dokonce proti mně zahájil trestní stíhání. Je to prostě směšné, absolutně si z toho nedělám hlavu,“ citovala běloruská agentura Lukašenka, který reagoval na „kritiku“ ohledně běloruského ozdravného programu pro děti z Donbasu.

„Ještě více nám to potvrdilo, že děláme správnou věc. Děti za nic nemohou. A s Putinem jsme se dohodli, že tyto ozdravné pobyty budeme financovat ze svazového (Svaz Ruska a Běloruska) státního rozpočtu,“ uvedl Lukašenko. Poznamenal také, že ozdravné tábory takto s Putinem financují dlouhodobě a že tak budou činit i do budoucna, a to navzdory kritice.

„Bůh to všechno vidí. Když lidem pomůžeme dnes, Bůh nás později odmění. Proto budeme dětem pomáhat i nadále,“ řekl běloruský diktátor.

Rusové vysoce přesnou střelou Kinžal zabili osmiletého kluka v Karpatech

Válka na Ukrajině

Lukašenko zároveň zmínil ničím nepodložené tvrzení, že má docházet k „obchodování s dětmi z Ukrajiny na Západ za účelem transplantace orgánů“, a označil to hned za „skutečný problém“, kterým by se Západ měl zabývat.

„Přivážejí děti z Ukrajiny, rozčtvrtí je a vyjmou orgány. Měli by se tímto problémem zabývat,“ řekl běloruský vůdce.

Únosy do Běloruska

Do Běloruska ukrajinské děti unáší běloruský Červený kříž, který se k tomu sám doznal. Ukrajina i běloruská opozice tyto převozy odsuzují jako nezákonné deportace. S kritikou přišla i Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Únosy dětí pro ruskojazyčnou BBC potvrdil také běloruský opoziční předák a bývalý ministr kultury Pavel Latuško. Dodal, že se děti do Donbaské oblasti „ne vždy vrací“, tudíž jich neurčitá část zůstává v Bělorusku.

Možný zatykač

Běloruskému diktátorovi Alexandru Lukašenkovi hrozí mezinárodní zatykač právě kvůli nezákonnému unášení ukrajinských dětí. Materiály, které zaznamenávají násilný přesun zhruba 2100 ukrajinských dětí do Běloruska, a to s výslovným souhlasem Lukašenka, poskytl Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) právě Latuško.

„Chceme světu ukázat, že taková činnost, organizovaná právě Lukašenkem, je válečným zločinem,“ řekl Latuško pro deník The Daily Telegraph.

„Podle našeho názoru je hlavní osobou zodpovědnou za násilné přemístění těchto dětí do Běloruska (Lukašenko)… Přímo dával pokyny k organizaci financování těchto procesů,“ dodal.

Už v březnu byl kvůli unášení ukrajinských dětí mezinárodní zatykač vydán na Putina a ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariu Lvovovou-Bělovovou.

Europoslanci žádají mezinárodní zatykač na Lukašenka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám