Hlavní obsah

Europoslanci žádají mezinárodní zatykač na Lukašenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K vydání zatykače na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vyzvali v úterý evropští poslanci Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Ten už dříve kvůli deportacím ukrajinských dětí do Ruska vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a dětskou ombudsmanku Mariju Lvovovou-Bělovovu. Část dětí ale skončila v Bělorusku, dle europoslanců by tak měl být stíhán i Lukašenko.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

K přijetí „všech nezbytných kroků na mezinárodní úrovni“ k zajištění trestního stíhání běloruských lídrů odpovědných za deportace dětí vyzvali europoslanci v prohlášení, které přijal zahraniční výbor europarlamentu drtivou většinou 49 hlasů, proti hlasovali jen tři europoslanci, dva se zdrželi, vyplývá z webu Evropského parlamentu.

Zhruba 2 150 ukrajinských dětí ve věku od šesti let bylo od září 2022 odvezeno do nejméně čtyř táborů v Bělorusku, napsal v pondělí britský list The Daily Telegraph s odvoláním na běloruskou opoziční skupinu, která již ICC předložila důkazy.

„Chceme světu ukázat, že taková činnost, kterou organizuje právě pan Lukašenko, je válečným zločinem,“ řekl deníku šéf skupiny Pavel Latuška, podle něhož počet dětí deportovaných do Běloruska na podzim zřejmě překročí tři tisíce. Některé z deportovaných dětí podle něj zřejmě dostaly vojenský výcvik.

Europoslanci v úterý rovněž vyjádřili nesouhlas s účastí běloruských sportovců na letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024 a vyzvali k propuštění politických vězňů a zpřísnění unijních sankcí.

V prohlášení europoslanci také Lukašenka vyzvali k propuštění všech politických vězňů a vyjádřili „znepokojení“ nad závislostí Minsku na Moskvě, která na jeho území rozmístila jaderné zbraně.

Německá rozvědka údajně „napíchla“ hovor Prigožina s Lukašenkem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám