Hlavní obsah

Rusové vysoce přesnou střelou Kinžal zabili osmiletého kluka v Karpatech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život osmiletého chlapce si vyžádal v pátek ráno ruský raketový útok, kdy balistická raketa Kinžal vypálená ze vzduchu zasáhla rodinný domek na západě Ukrajiny. Cílem zřejmě mělo být letiště v Ivanofrankivské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Hypersonická střela Ch-47M2 Kinžal zavěšená na trupu letounu MiG-31K

Článek

V pátek ráno byl vyhlášen vzdušný poplach. Byly zásahy, v naší oblasti do civilního objektu,“ uvedla náčelnice vojensko-civilní správy Ivanofrankivské oblasti Svitlana Onyščuková podle Ukrajinské pravdy.

Mezi zraněnými bylo i dítě, které bylo v kritickém stavu převezeno do nemocnice. Zdravotníci dělali, co mohli, ale bohužel se život dítěte nepodařilo zachránit,“ dodala k smutnému osudu hocha. Celkový počet zraněných nezveřejnila.

Foto: Kancelář generálního prokurátora na Ukrajině

Dům v Kolomyji po zásahu ruskou raketou

Podle ukrajinského ministerstva vnitra kolem desáté zasáhla ze vzduchu vypuštěná balistická raketa rodinný domek v Kolomyjském okrese v podhůří Karpat. V domě žila rodina se třemi dětmi, jedním z nich byl chlapec, který útok nepřežil.

Kamera natočila mladé hudebnice hrající na ulici v Záporoží. Hodinu nato je zabila ruská raketa

Válka na Ukrajině

Raketami Kinžal útočilo v pátek ráno Rusko na různých místech Ukrajiny, celkem byly vypuštěny čtyři střely, uvedlo ukrajinské letectvo. „Okolo desáté ráno nepřítel vypustil čtyři balistické rakety Ch-47 Kinžal ze čtyř letadel MiG-31. Vypálené byly ze vzdušného prostoru nad Tulskou a Lipeckou oblastí Ruské federace. Rakety vnikly do ukrajinského vzdušného prostoru ze severu a letěly na jihozápad na letiště Kolomyja v Ivanofrankivské oblasti. Jednu raketu Ch-47 se podařilo sestřelit nad Kyjevskou oblastí, zbylé dopadly nedaleko od letiště. Poškozeny byly objekty civilní infrastruktury, jedna dopadla na obývanou oblast,“ stojí ve zprávě letectva.

Foto: Kancelář generálního prokurátora na Ukrajině

Škody způsobené ruskou raketou na domku v  Kolomyji

Rusko označuje kvůli rychlosti kinžal za hypersonickou střelu, je to však balistická raketa, která nemá takové manévrovací schopnosti, a už několik se jich podařilo sestřelit americkým systémem Patriot. Rusové řadí kinžal mezi vysoce přesné zbraně.

Kolomyja ležící na úpatí Karpat je železniční uzel, v jejím sousedství na druhé straně trati do Černivců se nachází letiště s jednou ranvejí.

Rusové popírají, že by na Ukrajině mířili na civilní cíle, informace o civilních obětech jejich náletů se však objevují téměř každý den. Od začátku vpádu vojsk na Ukrajinu už v napadené zemi podle OSN zemřely tisíce obyvatel. Za uplynulý den na Ukrajině zemřela také 60letá žena při bombovém útoku na vesnici v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny.

Ruská střela zasáhla hotel, kde o pár hodin dříve skončil dětský tábor, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám