Hlavní obsah

Blouznění. Zacharovová se vysmála italskému plánu na mír

Moskva

Jako blouznění označila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová italský mírový plán ohledně Ukrajiny, který tamní ministr zahraničí Luigi Di Maio údajně předjednal i s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterressem. „Nemůžete dodávat Ukrajině zbraně a současně vymýšlet plány na mírové ukončení situace,“ řekla Zacharovová.

Foto: ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

Přesné znění plánu italského ministra zahraničí není známo, Di Maio však nastínil, že spočívá v tom, že by mezinárodní organizace jako OSN, EU a OBSE zpočátku působily jako prostředníci při organizování lokálních příměří.

Ani jedna z organizací přitom zbraně Ukrajině nedodává. Tak činí pouze státy na základě rozhodnutí svých vlád.

Evropská komise usnadní zabavování majetku ruských oligarchů

Evropa

Plán prý Di Maio již předjednal s generálním tajemníkem OSN Guterressem, který koncem dubna navštívil některá ukrajinská města, která ruští okupanti zanechali naprosto zpustošená, jako je Buča nebo Borodjanka.

Kreml uvedl, že italskou iniciativu ještě ani neviděl, ale doufá, že ji obdrží diplomatickou cestou. Zacharovová k údajnému návrhu uvedla: „Pokud doufají, že Ruská federace přistoupí na nějaký plán Západu, pak toho moc nepochopili.“

Zacharovová v průběhu války na Ukrajině ve svých vystoupeních perlí. Minulý měsíc například s vážnou tváří uvedla, že nacionalismus na Ukrajině dosáhl takové úrovně, že ruské hospodyňky nemohou dělat boršč podle svého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám