Hlavní obsah

Americká diplomacie pro Novinky neodmítla zapojení vojáků na Ukrajině

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Spojené státy nepošlou na Ukrajinu své vojáky za účelem boje. Exkluzivně pro Novinky to uvedl zdroj z americké diplomacie, jenž si nepřál být jmenován. Zdroj tak neodmítl, že by americké jednotky přímo na Ukrajině cvičily ty ukrajinské, což byl předmět dotazu Novinek v reakci na slova estonské premiérky Kaji Kallasové. Ta uvedla, že jednotky NATO už na Ukrajině cvičí ukrajinské obránce.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci s technikou před aliančním cvičením v Polsku. Ilustrační foto

Článek

„Jak již prezident (Joe) Biden několikrát řekl, USA nepošlou své vojáky na Ukrajinu, aby tam bojovali,“ sdělil Novinkám zdroj z amerického ministerstva zahraničí, čímž neodmítl, že by Američané přímo na ukrajinském území cvičili ukrajinské vojáky.

Právě na to se totiž Novinky Spojených států a dalších zemí NATO zeptaly v reakci na slova estonské premiérky Kallasové, jež v rozhovoru pro britský list The Financial Times uvedla, že vojáci NATO už na Ukrajině jsou a cvičí ukrajinské obránce přímo na území napadené země.

Zapojení svých jednotek pro Novinky neodmítla ani Kanada. Tiskový mluvčí ministerstva obrany Kened Sadiku sice uvedl, že Ottawa v tuto chvíli nemá na Ukrajině žádné vojáky, připustil však, že by se to v budoucnu mohlo změnit.

My na Ukrajině vojáky nemáme. Země NATO pro Novinky odmítly zapojení svých armád

Válka na Ukrajině

„Jak jsme se zavázali v dohodě o bezpečnostní spolupráci mezi Kanadou a Ukrajinou, kterou jsme podepsali v únoru 2024, Kanada je otevřena obnovení tohoto výcviku na Ukrajině,“ sdělil dále mluvčí kanadského rezortu obrany, který to uvedl v souvislosti s tím, že Kanada již vycvičila dohromady přes 40 tisíc ukrajinských vojáků v Lotyšsku, Polsku a Spojeném království.

Jakékoli zapojení naopak odmítlo Německo, Norsko a Estonsko.

Útoky západními zbraněmi na ruské území

O výcviku ukrajinských vojáků přímo na Ukrajině se mluví v době, kdy americký Kongres zvažuje zrušení zákazu používání amerických zbraní na území Ruské federace. Ve čtvrtek šéf americké diplomacie Antony Blinken prohlásil, že je čistě na Ukrajině, jak se sama rozhodne.

„Pokud jde o povolování nebo schvalování útoků za ukrajinskými hranicemi, to jsme neudělali. Ukrajina ale bude muset učinit vlastní rozhodnutí a já chci zajistit, aby dostala vybavení, které potřebuje k účinné obraně,“ prohlásil Blinken v Kongresu.

Již dříve schválil ukrajinské útoky na ruském území například generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, podle něhož má Ukrajina právo na sebeobranu, která zahrnuje i útoky na legitimní cíle na území Ruské federace.

„Jednou z částí práva Ukrajiny na sebeobranu je i právo zasáhnout legitimní cíle mimo Ukrajinu,“ prohlásil zkraje dubna Stoltenberg na společné tiskové konferenci s finským prezidentem Alexanderem Stubbem. Transkripce konference je dostupná na oficiálních stránkách Severoatlantické aliance.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočit na ruské území

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám