Hlavní obsah

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočit na ruské území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že Ukrajina má ve válce s Ruskem právo na sebeobranu, což zahrnuje i útok na legitimní armádní cíle na ruském území. Stoltenberg to uvedl v rozhovoru s Rádiem Svobodná Evropa (RFE).

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg hovořil o právu Kyjeva na útočení na cíle v Rusku v pasáži, která se týkala dodávek amerických stíhaček F-16 na Ukrajinu. Tajemník podle doprovodného textu k rozhovoru sdělil, že bude záležet na každém členském státu NATO, zda Ukrajině tyto stroje dodá, a že každý z nich má jinou bezpečnostní politiku. Přímou citaci tajemníkova výroku ale stanice neuvedla.

Letouny F-16 Ukrajině přislíbily z členských zemí NATO Nizozemsko, Dánsko, Norsko a Belgie. Kyjev si od těchto moderních západních stíhaček slibuje, že by s jejich pomocí mohl překonat ruskou převahu ve vzduchu.

Kdy stíhačky na Ukrajinu dorazí, v tuto chvíli není jasné. Na konci prosince média spekulovala, že první stíhačky F-16 už jsou možná na Ukrajině. Z nedávného vyjádření mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata ale vyplynulo, že dodávky se teprve připravují.

Stoltenberg v rozhovoru dále uvedl, že si všichni přejí, aby dodávky byly co nejrychlejší. Zároveň ale upozornil, že čím lepšího výcviku se před vysláním amerických stíhaček na Ukrajinu dostane ukrajinským pilotům, tím bude nasazení těchto letounů efektivnější.

„Takže si myslím, že musíme naslouchat vojenským expertům, kdy přesně budeme připraveni nebo kdy budou spojenci připraveni začít posílat a dodávat letouny F-16,“ uvedl Stoltenberg. „Čím dříve, tím lépe,“ uzavřel.

Rusko zahájilo po roce a půl rozsáhlou ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám