Hlavní obsah

Americká diplomacie má Rusko označit za sponzora terorismu, vyzval senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jednomyslně schválil ve středu americký senát rezoluci vyzývající ministra zahraničí Antonyho Blinkena, aby označil Ruskou federaci za stát sponzorující terorismus. Informoval o tom deník New York Times.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Budova Kapitolu Spojených států, kde sídlí obě komory amerického Kongresu.

Článek

„Ozbrojené síly Ruské federace se dopustily mnoha hromadných poprav nevinných civilistů a pokusily se zakrýt svá zvěrstva masovými hroby po celé Ukrajině,“ uvádí se v senátní rezoluci.

Dokument také zmiňuje působení ruských sil v Čečensku, Gruzii a Sýrii, které mělo za následek „smrt nespočtu nevinných mužů, žen a dětí“.

Prohlaste, že Rusko sponzoruje terorismus, dala americkému ministrovi ultimátum šéfka Sněmovny

Válka na Ukrajině

Rezoluce je nezávazná. Právo designovat cizí mocnost jako stát sponzorující terorismus náleží pouze ministerstvu zahraničí. Podobná výzva bude však brzo zřejmě schválena i ve Sněmovně reprezentantů, čímž se tlak na šéfa diplomacie ještě navýší.

Ministr Blinken odmítl na schválení senátní rezoluce reagovat a odkázal pouze na vyjádření svého mluvčího, který ujistil, že Američané zjišťují, zda lze Rusko podle dostupných důkazů z fronty opravdu označit za „stát sponzorující terorismus“.

Magnitského zákon prošel prvním čtením

Domácí

Toto označení předpokládá, že by USA musely rozšířit sankce vůči Rusku, které se nyní týkají pouze konkrétních odvětví ruské ekonomiky. Čtyři země, které Spojené státy za sponzory terorismu aktuálně považují – Kuba, Severní Korea, Írán a Sýrie – se světem obchodují mnohem méně než nyní Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám