Hlavní obsah

Prohlaste, že Rusko sponzoruje terorismus, dala americkému ministrovi ultimátum šéfka Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezi předními demokratickými politiky ve Spojených státech to před blížícími se volbami do Kongresu vře. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová tento týden zavolala svému kolegovi, ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Měla pro něj jasný vzkaz: Označte Rusko za stát sponzorující terorismus, nebo to Kongres udělá sám.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka americké sněmovny Nancy Pelosiová

Článek

Na ultimátum upozornily server Politico dva zdroje obeznámené s rozhovorem. Mluvčí ministerstva zahraničí i kanceláře Pelosiové se k tomu odmítli vyjádřit.

Politico označuje vyhrocený telefonát jako ukázku „propastného rozdílu mezi kroky, které by si zákonodárci od vlády představovali, a tím, co je ministr ochoten udělat”.

Na Ukrajině zemřelo 15 tisíc ruských vojáků, raněných je trojnásob, míní šéf CIA

Evropa

Pravomoc označit nějaký stát za „sponzorující terorismus” má v USA oficiálně pouze ministerstvo zahraničí. Někteří zákonodárci si ale myslí, že by mohl Kongres schválit vlastní zákon i bez posvěcení od diplomacie.

Toto označení předpokládá, že by USA musely rozšířit sankce vůči Rusku, které se nyní týkají pouze konkrétních odvětví ruské ekonomiky. Čtyři země, které Spojené státy za sponzory terorismu aktuálně považují – Kuba, Severní Korea, Írán a Sýrie –, se světem ale obchodují mnohem méně než nyní Rusko.

Kongres může vládu obejít

Zatímco ruská invaze na Ukrajině vstoupila do pátého měsíce, američtí zákonodárci chtějí, aby Spojené státy vystupovaly proti ruskému vládci Vladimiru Putinovi a jeho režimu mnohem důrazněji.

„Strašné, vidět naživo.“ Lipavský si prohlédl zdevastovanou Irpiň a základnu Hostomel

Válka na Ukrajině

„Neexistuje žádný právní důvod, proč by Kongres nemohl přijmout zákon, který by Rusko účinně označil za stát sponzorující terorismus,” řekl jeden z demokratických poradců. „Přijetí legislativy Kongresem je samozřejmě složitější cesta, než kdyby označení provedl ministr, ale poskytlo by to vládě politické krytí, které je zapotřebí k vystupňování ekonomického tlaku a rétoriky vůči Putinovi,” dodal.

Foto: Profimedia.cz

Do Spojených států tento týden zavítala první dáma Ukrajiny Olena Zelenská (vpravo). Promluvila mimo jiné právě ke Kongresu.

Pro tento krok by demokraté zřejmě našli podporu i u svých politických oponentů v Republikánské straně. Už v květnu předložili senátoři Lindsey Graham (republikán) a Richard Blumenthal (demokrat) společný návrh zákona, který vyjadřuje názor Senátu, že se Rusko podílí na terorismu, a současně vyzývá ministra Blinkena, aby agresora přidal na seznam států sponzorujících terorismus.

Lipavský: Česko bude v čele EU usilovat o větší pomoc Ukrajině

Stalo se

Ve Spojených státech se 8. listopadu konají takzvané „midterms”, tedy průběžné volby. Hraje se v nich o všech 435 křesel ve Sněmovně a o 35 ze 100 křesel v Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám