Hlavní obsah

TÉMA: Soud v kauze Kuřim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajský soud v Brně projednává otřesný případ týrání malých chlapců Ondřeje a Jakuba z Kuřimi. Celou kauzu obestírá zvláštní propletenec vztahů všech zúčastněných. Skupině obžalovaných hrozí za neobvykle brutální týrání hochů až 12 let vězení.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Klára Mauerová

Článek

O co v kauze jde?

Kauza souvisí podle policie s náboženskou sektou vycházející z učení Hnutí Grálu. Vytvořil si ji údajně Josef Škrla. Mezi obviněnými ale není.

Týrání chlapců se podařilo odhalit loni v květnu, a to zcela náhodou. Muž v Kuřimi testoval videochůvičku - zařízení na sledování miminek. Jeho zařízení se náhle spojilo se stejnou technikou u sousedů. Na obrazovce nespatřil postýlku svého potomka, ale nahého a týraného sedmiletého Ondru.

Chlapci byli podle obžaloby týráni od počátku letních prázdnin 2006 do 7. května 2007 na různých místech v Brně, Kuřimi a Veverské Bítýšce. Obvinění prý měli v úmyslu násilím v hoších zpřetrhat jejich rodinné vztahy, vytvořit z nich zlomené lidi necitlivé k bolesti, kteří budou vykonávat všechny rozkazy.

Hochy podle obžaloby surově bili, zraňovali, mučili a ponižovali. Svazovali je, a dokonce zavírali do klecí. Násilí na chlapcích se dopouštěli podle kriminalistů i jejich nejbližší - matka Klára a její sestra Kateřina Mauerová. Další obžalovaní jsou Barbora Škrlová s bratrem Janem, Hana Bašová a Jan Turek.

KDO JE KDO V KAUZE KUŘIM
KLÁRA MAUEROVÁ (31)
Matka Jakuba (10) a Ondřeje (8). Obviněná z týrání a zbavení svobody syna Ondřeje. Na jaře 2007 získala „Aničku“ u soudu do opatrovnictví, což později soud zrušil. Za své chování se synům veřejně omluvila. V časopise Týden uvedla, že ji k týrání navedl muž přezdívaný Doktor. Ukázalo se ale, že osoba pravděpodobně neexistovala, vytvořily ji Barbora Škrlová a sestra Kláry Kateřina. Klára Mauerová je ve vazbě. Hrozí jí 12 let vězení.
KATEŘINA MAUEROVÁ (34)
Sestra Kláry a teta týraných chlapců. Vedla dětské centrum Paprsek v Brně. Obviněná ze zbavení svobody a týrání. Odmítla vypovídat. Je ve vazbě. Hrozí jí 12 let vězení.
BARBORA ŠKRLOVÁ (33)
Absolventka JAMU se v posledních letech vydávala za třináctiletou Aničku, od podzimu loňského roku v Norsku za stejně starého Adama. Byla obviněná z týrání Ondřeje. V sektě se zřejmě měla stát božstvem. Je ve vazbě. Hrozí jí 8 let vězení.
JAN ŠKRLA (26)
Bratr Barbory. Student přírodovědy v Brně je podezřelý z týrání Ondřeje a Jakuba Mauerových. Hrozí mu 12 let vězení. Je na svobodě.
JOSEF ŠKRLA (58)
Invalidní důchodce a podnikatel přezdívaný Čan. Otec Barbory a Jana je údajným mozkem celého podvodu s falešnou identitou. Měl si vybudovat kolem sebe skupinku věrných, jejichž kořeny sahají do 80. let, kdy vedl skautský oddíl Mravenci. Ve svém učení vycházel z učení Hnutí Grálu. Mezi obviněnými není. Objevily se spekulace, že se skrývá v cizině.
HANA BAŠOVÁ, alias teta Nenci (28)
Spolupracovnice Kateřiny Mauerové a Barbory Škrlové z Paprsku. Týraný Ondřej – syn Kláry Mauerové – uvedl, že o jeho trýznění věděla. Byla z tohoto činu obviněna. Odmítla vypovídat a je na svobodě. Hrozí jí 12 let vězení.
JAN TUREK (31)
Kamarád Jana Škrly. Obviněn z týrání synů Kláry Mauerové. Sehnal pro ně psí klece. Hrozí mu 12 let vězení. Je na svobodě.
Foto: Právo, ČTK, Repro TV Nova

Soudní jednání jsou naplánována až do konce července, senát si vyhradil plných čtrnáct jednacích dnů, během kterých jsou vyslýcháni všichni obžalovaní. Před soud předstoupí sedm znalců, na šedesát svědků a budou také přečteny listinné důkazy ze spisu, který čítá více než 6000 stran. Jestli ale 30. července skutečně padne rozsudek, si zatím nikdo netroufá odhadnout.

DEN PRVNÍ 17.6.

Proces začal v úterý 17. června v nepřítomnosti Hany Bašové, která svolila, aby soud začal bez ní. Žalobkyně i advokáti přednesli návrh na vyloučení veřejnosti, soud jim však nevyhověl. Detaily včetně osobních dat již byly beztak podle soudce zveřejněny, možné bude pouze neveřejné projednání určitých částí.

Soud začal posuzovat kuřimskou kauzu

Státní zástupkyně v obžalobě vyjmenovala řadu otřesných skutků, které měla šestice na Ondřejovi a Jakubovi spáchat.

Pak proběhl šestihodinový výslech matky chlapců Kláry Mauerové. Ta se ke všemu přiznala a popsala, jak se na týrání chlapců podíleli další obžalovaní. Soudce poté další jednání odročil na středu.

DEN DRUHÝ 18.6.

Soudce ve středu přečetl protokoly o výpovědích týraných chlapců. Jejich matka Klára mezitím opustila soudní síň, prý není schopná slyšet výpověď svých dětí. A skutečně, detaily týrání překvapily i ty nejotrlejší.

Ještě před tím ale soud chtěl vyslechnout sestru matky Kateřinu. Ta odmítla vypovídat, jen potvrdila, Barbora Škrlová byla přinucena k tomu, aby topila Ondřeje v lavoru s vodou.

Soud s aktéry kuřimské kauzy pokračoval druhým dnem

Poté přišla řada na výpověď Jana Turka. Ten přiznal, že poskytl klece na psy. Uvedl ale, že o týrání neměl ponětí. Před soudem ve středu vypovídal také bratr Barbory Škrlové Jan. Ten zpochybnil, že je v soudní síni skutečně jeho sestra Barbora. Uvedl, že byla unesena a přítomná osoba je "nějaká Anna". Doplnil, že se cítí být, spolu se svou rodinou, ohrožen.

Podrobně vypovídala i samotná Barbora Škrlová. Potvrdila dřívější informace, že byla sama týrána a řekla, že o tom věděly Klára i Kateřina.

DEN TŘETÍ 19.6.

Soudce citoval z dokumentů z vyšetřovacího spisu. Podle nich se u otce Barbory Škrlové Josefa našla pornografie. Škrla je od začátku považován za jednu z hlavních postav případu. Z řečeného také vyplynula násilnická minulost krejčího Jana Turka.

DEN ČTVRTÝ 24.6.

Vypovídal otec chlapců Radek Coufal. Svou bývalou manželku označil na dobrou matku. Babička chlapců Eliška Mauerová vypověděla, že se skoro rok nesměla s chlapci vidět.

Soud v kuřimské kauze pokračuje druhým týdnem

Svědčil také Radim Mikš, který byl šest let druhem Kateřiny. Uvedl, že napsal dopis Kláře do vazby chtěla to po něm Kateřina. Opět hovořili Jan Škrla a Jan Turek.

V kauze Kuřim vypovídali svědci

DEN PÁTÝ 25.6.

Ve středu u soudu vypovídal bývalý elitní policista Josef Kolínský, na kterého se vloni obrátil přes prostředníka Josef Škrla se žádostí o pomoc při veřejné prezentaci Barbory alias Aničky, zmizelé z brněnského Klokánku. Podle něj byla Barbora zjevně někým manipulovaná.

Vypovídala i matka Barbory Škrlové Renáta. Ta uvedla, že o přeměně své dcery neměla ponětí a změna dnes třiatřicetileté Barbory na třináctiletou dívku Aničku pro ni byla velkým překvapením. O svém muži Josefu Škrlovi, který je označován za mozek podvodu s falešnou identitou, řekla, že ho už rok neviděla a neví, kde a z čeho žije. Před soudem vypovídal novinář Jakub Patočka.

DEN ŠESTÝ 26.6.

Na čtvrtek předvolal soudce Pavel Göth tři svědky. Jako první začala vypovídat šéfka brněnského Klokánku Ditta Pokorná. Ta mimo jiné potvrdila, že chlapce měl týrat i Jan Turek.

Šéfka Klokánku o stavu týraných chlapců

Poté k výpovědi přistoupila soudkyně Jaroslava Rezová, která loni v březnu svěřila Aničku do opatrovnictví Kláře Mauerové. Před soudem vypovídala i znalkyně Marta Skulová. Podle ní zřejmě týrání směřovalo ke zotročení chlapců Aničkou.

DEN SEDMÝ 27.6.

Páteční dopolední program probíhal s vyloučením veřejnosti. Za zavřenými dveřmi účastníci soudního líčení sledovali projekci záběrů s týráním malého Ondry.

Odpoledne vypovídal znalec, jeho výpověď se však nelíbila Kateřině Mauerové, tetě chlapců a znalce slovně napadla.

DEN OSMÝ 23.8.

Vypovídala svědkyně Anna Böhmová: "Byli jsme na kontrole v Paprsku, protože se tam v noci svítilo. Do jedné místnosti nás ale nepustili, jen jsem zahlédla na zemi kanape, ale pak nějaká žena, asi Hana Bašová, zabouchla dveře a křičela, že ruším terapii. Kateřina Mauerová mě od těch dveří taky odháněla."

Učitelka Zdeňka Hájková vypovídala o přezkoušení Ondry v zimě 2007 a pak v létě, kdy už byl v Klokánku. "V zimě měl samé jedničky, ale byl bledý, mluvil tiše, přivedla ho Kateřina Mauerová. V létě, už v Klokánku, vypadal úplně jinak. Byl veselý, objímal nás, ale nepamatoval si na nás. Prospěch byl ale horší," řekla Hájková.

Sestry Mauerovy si stále více nemohou přijít na jméno a vypovídají proti sobě. Ukázalo se to i ve středu 23.8. při výpovědi policisty Kotrhonze i bývalého člena skautského oddílu Mravenci Tomáše Herforta. "Slyšel jsem 'žer' a nakonec ho ruce tlačily do jídla, až nemohl polykat," řekl před soudem policista Kotrhonz.

Bývalý člen turistického oddílu Josefa Škrly Tomáš Herfort, syn herečky Zdeny Herfortové: „Škrla řekl: "Já jsem odešel kvůli ženským, já jsem byl na ženské a to mne zachránilo. Díky partnerce jsem odešel. Škrla mi dal na vybranou. 'Buďto budeš náš, nebo odejdeš za ženou.' Tak jsem se rozhodl," řekl k odchodu z oddílu Herfort.

DEN DEVÁTÝ 24.8.

Klára Mauerová stále hůř snáší soudní líčení, psychicky se zhroutila. Žalovaná lékařka Milana Smékalová zopakovala, že se Klára o děti starala příkladně. Herec Viktor Skála hovořil o nechtěném odběru DNA jeho dcery: "S dcerou jsme se bavili o tom, proč jí odebírali DNA a ona řekla, že Kateřina jí řekla, že je to nějaká hra a že nám to nesmí říct. Kateřina zneužívala naší důvěry. Jak jsem ty lidi z kauzy znal, tak jsem je asi neznal," řekl.

Svědci: Se Škrlou jsme se setkali v Německu

Psycholožka Dagmar Ledecová, která vyšetřovala Ondru, Jakuba i Aničku v Klokánku, popsala soudu dění v organizaci po přijetí dětí. "Anička pořád brečela, měla kloubouček, černé brýle a medvídka, nekomunikovala. Nakonec mi řekla, že ji Ondra svázal a zbil a maminka že to pak Ondrovi oplatila a strčila ho do komory".

"Do léta 2006 to byli hodní šikovní kluci. Nedá se ani popsat, jak mi bylo, když jsem s kluky nemohl být. Ale nečíhal jsem nikde na ně, nechtěl jsem udělat žádnou chybu. O Ondrově osvobození jsem se dozvěděl až z televize" řekl otec Kláry a Kateřiny Ladislav Mauer.

DEN DESÁTÝ 25.8.

Spolužačka Kláry Mauerové Eliška Vondráčková řekla, že se jí Klára ptala na to, zda neví o nějaké mrtvé, bezdětné ženě, jejíž identitu by mohla Anička převzít. Lékařka Klokánku Jana Zahradníková uvedla, že se Jakub choval jako robot. Bývalá žena Jana Turka Lucie Turková vypověděla, že ji Turek netýral, že to byla spíš ona, kdo napadal Turka. Předtím přitom tvrdila něco jiného.

Vypovídal soused Kláry Mauerové z Brna Dan Kanyz o tom, jak Klára podle slov jeho ženy nechala chlapce provádět všechny domácí práce a hlídala s hodinkami, zda kluci dodržují časový rozpis.

Psycholožka Alena Zemanová hovořila o snaze Kláry začlenit Aničku do školy. Doplnila, že považovala Aničku ještě za mladší, než avizovaných třináct let.

DEN JEDENÁCTÝ 28.7.

Tři znalkyně vypovídaly o Kateřině Mauerové. "Má nadprůměrnou inteligenci, velkou fantazii, racionální myšlení a přirozený respekt, zaznělo u soudu.

Její chování k týraným chlapcům označila psychiatrička jako pseudopedagogický sadismus s prvky pedofilie," řekla jedna ze znalkyň.

Oproti tomu je matka chlapců Klára Mauerová nevyzrálá osobnost se sklony se předvádět. Je snadno ovlivnitelná. "Byla pod vlivem manipulace, dalo by se to nazvat vymývání mozků," řekla znalkyně o Kláře.

Zajímavou vizitku vystavily znalkyně Barboře Škrlové. Znalkyně překvapila soudní síň informací, že Škrlová podle svých slov údajně při svém životě na ulici v mládí pobývala i se zpěvákem Bohušem Matušem. Zároveň nevyloučily variantu, že právě Škrlová mohla být tajemným 'doktorem' či psát některé vzkazy pro Kláru Mauerovou.

Dvě extempore musel řešit soudce Pavel Göth v soudní síni při výsleších znalkyň. V prvním případě uklidňoval Kateřinu Mauerovou, která ve svém vystoupení obvinila soudní znalkyně z toho, že jí vyhrožovaly. Odpoledne dokonce vykázal matku Barbory Škrlové ze soudní síně.

DEN DVANÁCTÝ 29.7.

Psycholog krizového centra Spondela vypověděl, že Jan Turek svou ženu týral a nutil k tomu údajně i svého syna ve chvíli, kdy byla žena připoutána k topení. Násilné chování Turka ale popřela jeho současná partnerka Markéta Strejskalová.

Znalci zaplacení obhajobou Barbory Škrolové vyhodnotili tuto ženu jako oběť.

Znalci zaplacení obhajobou Barbory Škrolové vyhodnotili tuto ženu jako oběť.Jejich závěry tak byly v přímém kontrastu s dalšími znaleckými vyjádřeními o den dříve. "Ona Aničku nehrála, ona jí byla. Teprve Adama hrála, protože jí vysvětlili, že nemůže být Aničkou, protože jí chtěli zlí lidé zabít,"

zaznělo u soudu.

Zpěvák Bohuš Matuš potvrdil, že znal Barboru "Aničku" Škrlovou z kauzy Kuřim. Škrlová o známosti s Matušem řekla znalkyni, ta informaci uvedla v pondělí u soudu. "Barbora, kterou už mi tenkrát představili jako Aničku, neměla kde bydlet, kde spát a ani co jíst. Neměla žádné peníze," řekl Matuš. Už tehdy podle něj bylo jasné, že je týraná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám