Hlavní obsah

VIDEO: Šéfka Klokánku: Podle Jakuba chlapce týral i Jan Turek

– BRNO • Aktualizováno
Právo, Novinky, jac, pno, pko

Dalším dnem pokračuje u brněnského krajského soudu líčení v tzv. kuřimské kauze týrání chlapců Ondřeje a Jakuba. Na čtvrtek předvolal soudce Pavel Göth tři svědky. Jako první začala vypovídat šéfka brněnského Klokánku Ditta Pokorná. Ta mimo jiné potvrdila, že chlapce měl týrat i Jan Turek.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Jan Turek u soudu

Článek

"Podle vyprávění Jakuba děti týral i Jan Turek a také Barbora Škrlová,“ řekla Pokorná ve čtvrtek u soudu.

Poté popsala přijetí týraných chlapců a jejich údajné nevlastní sestry Aničky do zařízení v květnu loňského roku. Podle Pokorné intervenoval šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka pro nadstandardní podmínky přijetí Aničky do Klokánku. Navíc prý vyhrožoval Klokánku nedozírnými následky, pokud v médiích připustí, že Anička neutekla sama, ale někdo jí pomohl.

S Patočkovými výhrůžkami a varováními podle Pokorné korespondovaly kroky pracovnice ministerstva práce a sociálních věcí Kotalové, která prý naznačovala, že mluví za samotného ministra.

:. Jakub Patočka u soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

"Když jsme nechtěli připustit další rozrušování chlapců před výslechy policisty a soudními znalci, naléhal Patočka i Kotalová, aby rodině umožnili kontakt s chlapci,“ řekla Pokorná u soudu.

"Vyhrožovali mi odebráním licence pro Klokánky a pokutou 50 tisíc korun. Já jsem si tehdy neuvědomovala co nám hrozí. Myslela jsem jen na děti,“ řekla. Podle ní Patočka vyhrožoval mediálním tlakem, ministerstvem a úřadem ombudsmana. "S odstupem času mohu říci, že své výhružky splnil,“ doplnil.

Soudkyně Rezová: při jednání o svěření do péče nebyla Škrlová

Poté k výpovědi přistoupila soudkyně Jaroslava Rezová, která loni v březnu svěřila Aničku do opatrovnictví Kláře Mauerové.

"Dodnes jsem přesvědčená, že v soudní síni při jednání o svěření tvz. Aničky nebyla jako nalezenec Barbora Škrlová. Typově spíš odpovídala dítěti, které bylo v albu fotografií označena jako Skálová. Ale byla starší,“ řekla.

Znalkyně: na týrání chlapci nikdy nezapomenou

Před soudem stojí znalkyně Marta Skulová. „Ondra nemá tendence ke lhaní, matku měl tendenci spíš chránit, vinu za týrání bere na sebe, protože zlobil nebo se málo učil. Bude mít trvalé následky, na týrání nikdy nezapomene, bude mít problém navázat citový vztah,“ řekla.

Znalkyně hovořila také o Jakubovi: „Také on bude mít trvalé následky. Uvedl, že nikdy neřekne vše, co zažil. Znovu se učí žít s bratrem. I on je nyní extrémně mazlivý. Nikdy na to nezapomene. Nerozumí svým zážitkům, trpí pocitem viny.“

Podle znalkyně zřejmě týrání směřovalo ke zotročení chlapců Aničkou. „Jakub ji označil za bohem vyvolenou, brali ji jako nejhodnějšího a dokonalého člověka. Zbyl jim jedině vztah k Aničce, ostatní vazby jim přetrhali.“

Reklama

Výběr článků

Načítám