Hlavní obsah

VIDEO: Otřesné svědectví Ondřeje: osahávali mě, když jsem měl pytel na hlavě

Právo, Novinky, pko, pno
BRNO
Aktualizováno

Brněnský soud přistoupil ve středu v odpolední části projednávání kuřimské kauzy týrání malých chlapců ke čtení protokolů o výpovědích týraných chlapců. Jejich matka Klára mezitím opustila soudní síň, prý není schopná slyšet výpověď svých dětí.

Foto: Igor Zehl, Právo

Eskorta přivádí Kláru Mauerovou, matku týraných chlapců, na středeční soudní jednání.

Článek

"Mamka mě na chatě bila tyčí a bambusovou tyčí, v noci jsem byl zavřený v kleci, nemohl jsem tam ani spát, jak jsem byl skrčený. Jednou jsem se chtěl schovat, ale Anička mě našla a chtěla utopit. Jednou mi tam sahali nějaký cizí lidi na pindíka, měl jsem ale pytel přes hlavu a neviděl jsem je,“ četl soudce výpověď malého Ondry.

Ondřej také mluvil o tom, jak byl v domě v Kuřimi zavřený v komoře. "Na zemi jsem měl karton, to mně trochu studilo, ale nevadilo mě to."

Jeho bratr Jakub při prvním výslechu týrání popíral. "Maminka na nás byla vždycky hodná," řekl policistům. Později ale svá slova změnil. "Máma mě bila hůlkou, bambusovou tyčí," uvedl Jakub. Při výslechu pak poznal svého trýznitele z chaty - Jana Turka.

Podle něj Aničku vymyslela jeho matka Klára Mauerová. Předtím prý bydlela u Kateřiny, která jí říkala Barboro. "Jednou jsem mamku při bití kopl do nohy a to pak bylo zle. Mamka mě potom hodně zbila," vypověděl Jakub.

Teta Kateřina výpověď odmítla

Soud v procesu pokračuje ve středu druhým dnem. V pondělí vypovídala více než pět hodin matka chlapců Klára Mauerová. Ve středu ráno začal program výpovědí její sestry Kateřiny. Ta odmítla vypovídat, jen potvrdila, Barbora Škrlová byla přinucena k tomu, aby topila Ondřeje v lavoru s vodou.

Poté přišla řada na výpověď Jana Turka. Ten přiznal, že poskytl klece na psy. Uvedl ale, že o týrání neměl ponětí.

Před soudem ve středu vypovídal také bratr Barbory Škrlové Jan. Ten zpochybnil, že je v soudní síni skutečně jeho sestra Barbora. Uvedl, že byla unesena a přítomná osoba je "nějaká Anna". Doplnil, že se cítí být, spolu se svou rodinou, ohrožen.

Před soudem podrobně vypovídala i samotná Barbora Škrlová. Potvrdila dřívější informace, že byla sama týrána a řekla, že o tom věděly Klára i Kateřina.

Reklama

Výběr článků

Načítám