Hlavní obsah

Vychovatelka z Klokánku: Kluci neznali ani buchty, neuměli jíst

– BRNO • Aktualizováno
Právo, Novinky, pno, pko

I ve čtvrtek pokračuje u brněnského soudu sledovaný soudní proces v případu týraných chlapců Ondřeje a Jakuba z Kuřimi. Na programu jsou výslechy dalších svědků. Mezi prvními vypovídali otec Kláry a Kateřiny Mauerových a psycholožka, která se starala o děti v Klokánku. V soudní síni jsou obě sestry a Jan Turek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eskorta přivádí k soudu sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy.

Článek

V Klokánku pracuje také další svědkyně, Lenka Malhocká. „Hned první den při sprchování jsem si všimla velké jizvy na Ondrově zadečku. Jakub mi tvrdil, že je poštípali sršni. Neměli žádné hygienické návyky, Ondra se ani nedokázal najíst. Jídlo po nich bylo všude, některá jídla ani vůbec neznali, třeba buchty,“ řekla.

„Kluci se po příchodu do Klokánku k sobě nedokázali chovat, nezvládali svůj vztah, kvůli hloupostem se na sebe vrhali a rvali se. Ondra měl špatné vědomosti, neznal spoustu písmen, neznal hodně slov. Svěřili se, že maminka je pálila cigaretou a teta je prý svazovala,“ doplnila Malhocká.

Psycholožka: Ondra prý svázal Aničku, matka mu to měla oplati

Psycholožka Dagmar Ledecová, která vyšetřovala Ondru, Jakuba i Aničku v Klokánku, popsala soudu dění v organizaci po přijetí dětí. „Anička pořád brečela, měla kloubouček, černé brýle a medvídka, nekomunikovala. Nakonec mi řekla, že ji Ondra svázal a zbil a maminka že to pak Ondrovi oplatila a strčila ho do komory“.

Před soudem vypovídal dopoledne i otec Kláry a Kateřiny Ladislav Mauer. „Od léta 2006 jsme kluky vůbec neviděli. Klára nám řekla, že si potřebuje zvýšit autoritu, a proto naše styky omezí. Pak naše kontakty ale neobnovila, že je nějaký problém s Ondrou, ale když jsem na dceru tlačil, tak se rozbrečela, že jí nevěříme,“ popsal dění v rodině Mauer.

Otec sester Mauerových Ladislav Mauerfoto: Právo/Jan Chmelíček

Ladislav Mauer: na chlapce jsem nikde nečíhal

„Do léta 2006 to byli hodní šikovní kluci. Nedá se ani popsat, jak mi bylo, když jsem s kluky nemohl být. Ale nečíhal jsem nikde na ně, nechtěl jsem udělat žádnou chybu. O Ondrově osvobození jsem se dozvěděl až z televize“ řekl.

Vypovídal i Pavel Mach, jeden ze členů oddílu Mravenci. U něho v bytě našla policie věci Kateřiny Mauerové. „Katka mi dala věci ten den, kdy u nás byla domovní prohlídka. Nevím, co v těch jejích taškách bylo. Znám i Josefa Škrlu, přivedl mě k Hnutí grálu. Nedovedu si představit, že by Barbora někomu ublížila“.

Právník se bojí vyšetřování tajných služeb

Známý rodiny Škrlů Pavel Procházka pomáhal Škrlovi staršímu a Barboře.U soudu pak hovořil o vztahu právníka Kolínského k případu.

„Právník Kolínský když se dozvěděl, že mladý Škrla vypověděl, že má strach z tajných služeb, tak se rozvzteklil a řekl, že je od toho. Prý to tajné služby jen tak nenechají a budou vyšetřovat. A z toho měl Kolínský strach, protože by se přišlo i na věci, které se vůbec netýkaly rodiny Škrlových, ale i pana Kolínského.“

Pavel Procházka u soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

Svědek: Turkovi jsem půjčil klec na prázdniny

Dalším svědkem v případu byl ve čtvrtek Milan Oliva, pracovník útulku pro psy a známý Jana Turka. „Půjčil jsem mu začátkem prázdnin 2006 jednu klec. Řekl mi, že jede na týden na dovolenou. Klec mi vrátil za měsíc. Klece si půjčil i od kolegů,“ řekl Oliva.

Vychovatelka: Kluci vyhledávali fyzický kontakt

Irena Plevová z Klokánku vypovídala o chování chlapců. „Kluci se od ostatních dětí odlišovali tím, že vyžadovali hodně fyzický kontakt. Bylo vidět, že jim chybí cit, láska. Oba ztratili hygienické návyky. Ondra jednou nakreslil policejní auto se zamřížovanými okny, za nimi byla hlava. Ondra řekl, že je to mamka, co jí vezou do vězení.

Gabriela Mauerová, sestra stíhaných Kláry a Kateřiny Mauerových.foto: Právo/Jan Chmelíček

Sestra poslala tolik SMS zpráv, co jsem nikdy neviděla

Gabriela Mauerová, sestra Kláry a Kateřiny, vypověděla. „Že Anička není dítě mě ani nenapadlo. Vztah Kláry k Aničce byla bezmezná láska. V zimě 2006 jsem byla si tři noci u Kláry jí pomoci s Aničkou. Ta vyžadovala neustálý kontakt, Klára pořád posílala SMS zprávy, tolik zpráv jsem nikdy neviděla,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám