Hlavní obsah

Fenomén barefoot aneb Proč stále více Čechů zouvá „klasické“ boty a vyhrává u nich vlastní zdraví?

Za život každý z nás přejde v průměru třikrát kolem světa. Není proto divu, že stále více Čechů zouvá „klasické“ boty a obouvá se do barefoot. O tom, co jsou barefoot boty, proč se staly fenoménem a o dalších zajímavostech ze světa bosobot nejen značky leguano, jsme si povídali s Petrem Exnarem.

Foto: leguano.cz

Začněte s kvalitní barefoot obuví vnímat zem pod nohama

Článek

Čím dál častěji kolem sebe slýcháme chválu na barefoot boty. Ten, kdo v nich chodí, na ně nedá dopustit. Člověk nepolíbený tímto obuvnickým fenoménem však možná často tápe v nepřehledných a neucelených informacích. Proto jsme se vypravili přímo ke zdroji do nově otevřeného kamenného obchodu bosobot značky leguano na Praze 1 za Petrem Exnarem. Co nás nejvíce překvapilo, jaké zajímavosti jsme se dozvěděli a v čem měl Petr Exnar nakonec pravdu?

Noha je umělecké dílo složené z 26 kostí, 19 svalů a 107 vazů. Umělecké dílo patří do rámu, ne do klece.
Leonardo da Vinci

Nutno podotknout, že v barefoot světě jsme byli před návštěvou v leguanu u Petra Exnara nepolíbenými nováčky. A protože to na nás Petr hned poznal, nazul nás před rozhovorem do bosobot značky leguano, kterou sám se svou rodinou celoročně nosí. A měl pravdu. Každý, kdo si poprvé obuje barefoot, přestane mluvit a usměje se. Chůze v těchto botách je totiž hravá, pohodlná, svobodná, a hlavně zdravá přirozená.

Foto: Leguano.cz

Petr Exnar v nově otevřené prodejně leguano v nákupní pasáži Černá růže v pražské ulici Na Příkopě

Proč je vlastně chůze naboso prospěšná?

Chůze naboso je pro člověka přirozená. Už naši předkové chodili bosí, některé národy chodí naboso dodnes a každý se rodí bos. Naše chodidla jsou k chůzi naboso skvěle stvořena. Mohou používat všechny svaly, šlachy, kosti, klenby, nervová zakončení a vůbec celý velmi citlivě vyvinutý systém. Při chůzi v klasických botách je celá řada těchto možností a funkcí nohy omezena. Například úzká špička boty utlačuje prsty a omezuje jejich funkci, tuhá podrážka brání správnému odvíjení chodidla.

Takto mohou vzniknout problémy se svaly, a dokonce i deformity chodidel. Tento fakt už dnes asi jen málokdo zpochybňuje. Špatná kondice chodidel má navíc vliv na celý pohybový aparát. Na plosce nohy je velké množství periferních senzitivních nervů, které zpracovávají informace o povrchu, tlaku, protažení kůže, doteku, zkrátka všech stimulů, které nám umožňují vzpřímený stoj, přizpůsobení se terénu a absorpci dopadových sil. Takže by se dalo říct: Buďte informovanější a zdravější díky chození naboso!

Výhody chůze naboso:

  • Jistý krok
  • Vzpřímené držení těla
  • Uvolněné a teplé nohy
  • Aktivní vnímání těla
  • Vylepšená stabilita
Foto: Leguano.cz

Proč je chůze naboso tak prospěšná?

Při přirozené chůzi naboso se neustále střídá napětí a uvolnění – při každém kroku! Chůze naboso probíhá tak, že co nejtišeji našlápnete ploskou chodidla nebo alespoň na celou spodní plochu paty, odrazíte se prsty (nikoliv přední částí chodidla) úplně propnete koleno, přehoupnete se přes chodidlo a druhou ploskou chodidla se opět dotknete země.

Jak se daří v Česku prodeji barefoot a je v oboru velká konkurence?

Češi jsou milovníky barefoot a počet příznivců zdravé, pohodlné a svobodné chůze neustále roste. My jsme v bosobotách značky leguano zažili v roce 2022 rekordní sezonu. Jsem přesvědčený, že v průběhu několika příštích desetiletí se stane chůze v barefoot standardem.

Barefoot obuv značky leguano je se svou flexibilní, o 360° v libovolném směru pohybující se podrážkou dokonalý produkt. Já osobně jiné boty nenosím a značku leguano považuji za první třídu mezi barefoot. Musím předeslat, že my konkurenci mezi bosobotami nevnímáme. Jsem rád, když si zákazníci pořídí i jiné barefoot značky, protože i to by mělo být pro jejich zdraví prospěšné. A kdo ví: Třeba se jednou budeme chodit do muzea koukat na „klasické“ boty.

Foto: Leguano.cz

Čtyři základní body, podle čeho poznáte barefoot obuv

Barefoot obuv leguano zvládnou hravě město, přírodu, bazén i moře. Co ale dnes tak oblíbený běh?

Při správné technice běhu dochází k vyváženému a úspornému zatěžování celého těla. Mně osobně trval přechod z běžeckých bot k bosobotám půl roku. Trpělivost se ale vyplatila, protože jsem si vylepšil časy mnoha závodů. Vloni jsme například na naší akci oběhli celou Prahu 6, která má po obvodu 45,5 kilometru. V leguano běhám také Velkou Kunratickou, Běchovice, půlmaratony i maratony. Letos jsme oběhli Prahu 1. Spolupracujeme s běžeckou legendou Milošem Škorpilem, který v bosobotách leguano chodí i běhá, a organizujeme společné workshopy.

Je barefoot obuv vhodná i pro starší generaci?

Určitě. Můj táta začal nosit naše barefoot leguano před šesti lety. Na zimu se ale přezouval do klasických bot. Vloni poprvé ve svých sedmdesáti šesti letech strávil celou zimu v modelech leguano husky a energy a liboval si. Bosoboty leguano pomáhají lépe rozpoznávat povrch, po kterém se pohybujeme, a můžeme tak rychleji reagovat na případné nerovnosti, což u staršího člověka zlepšuje jeho pohybovou sebejistotu a zmenšuje riziko pádu.

Foto: Leguano.cz

Bosoboty leguano pomáhají lépe rozpoznávat povrch, po kterém se pohybujeme, a můžeme tak rychleji reagovat na případné nerovnosti

Takže můžu nosit leguano celý rok?

Ano, máme modely pro každé roční období. Od prvních a stále nejprodávanějších leguano aktiv se nabídka velmi rozrostla. Na jaře lidé nejčastěji nakupují leguano go, scio, city, v létě stylové sandálky jara a balerínky loop. Na podzim máme připravené modely thermo a jaspar. Zimu určitě zpříjemní úžasné kosmo a husky.

Kde si můžeme bosoboty leguano vyzkoušet?

Letos jsme otevřeli značkovou prodejnu v samém srdci Prahy v nákupní pasáži Černá růže v ulici Na Příkopě, kde si můžete bosoboty leguano vyzkoušet a zakoupit sedm dní v týdnu. Od roku 2015 máme značkovou prodejnu ve Wuchterlově ulici v Praze 6 v Dejvicích. Další značkové prodejny jsou v Ostravě a na Slovensku v Trnavě. Leguano ale také najdete u všech dobrých prodejců barefoot obuvi po celé České republice. Fungují i e-shopy www.leguano.czwww.leguano.sk.

Foto: Leguano.cz

Petr Exnar se svou manželkou, fyzioterapeutkou Janou (uprostřed), v nově otevřené prodejně v pasáži Černá růže v Praze

Na závěr nás Petr pozval na druhý ročník Barefootfestu, který se bude konat 1. června 2023, kdy se mimo jiné slaví Mezinárodní den barefoot. Společně s kolegy z naBOSo připravili u prodejny naBOSo v pražské Libni na adrese Poděbradská 30 zajímavý program.Všechny srdečně zveme!

Udělejte si malý kvíz a ověřte si své znalosti:

1. Podle jakých charakteristických vlastností poznáte barefoot obuv?
Foto: Leguano.cz
2. Kdo je autorem výroku: Noha je umělecké dílo složené z 26 kostí, 19 svalů a 107 vazů. Umělecké dílo patří do rámu, ne do klece?
Foto: Leguano.cz
3. Co je typické pro chůzi naboso?
Foto: Leguano.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám