Článek
Posedět si u cihlového baru, zapomenout na všechny starosti v útulné kožené sedačce nebo si vychutnat některý z deseti točených pivních speciálů z celého světa. Stačí vyrazit do centra Olomouce, kde už bezmála dvacet let tluče srdce baru Black Stuff, ideálního místa pro všechny milovníky skutečně dobrého pití, jehož interiér je inspirován slavnými irskými puby v Dublinu. Za několik let své existence se z tohoto whisky baru stalo nejen místo, které je ambasádou slavných skotských palíren, ale hlavně se zde povedlo vybudovat silnou fanouškovskou základnu vymazlených chutí.
Kolekce whisky čítá v olomouckém baru přes 2 000 lahví, z toho je přes 1 000 prodejních. Whisky se má pít, a tak se na degustacích pravidelně otevírají historické rare bottles. Svoje privátní sudy nyní Black Stuff staří nejen v Česku, ale i ve Skotsku a Irsku. Black Stuff posbíral celou řadu prestižních cen včetně Czech Bar Awards nebo zařazení do TOP 20 whisky barů světa. Jeho barmani reprezentovali Česko i na globálních finále v Londýně, Dublinu, na Islay, nicméně nejdůležitější ocenění pro bar je spokojený zákazník.
Na pěnu irského piva Guinness neboli Black Stuff si dokonce můžete vytisknout svoji fotografii.
Prozradíte nám, proč právě Irsko a Skotsko?
Strašně se mi líbí atmosféra v tamních pubech. Na Irsku je totiž jedna skvělá věc. Tou je, že do pubu chodí všichni bez rozdílu věku či pohlaví – mladí, babičky, businessmani v oblecích a lidé se navzájem respektují. Jak říkají Irové: „V pubu a v kostele jsme si všichni rovni.“
V čem je Black Stuff podle vás výjimečný?
Naše idea je, že vše najdete pod jednou střechou. Dáma si u nás v Black Stuff může dát kvalitní cocktail nebo bublinky. Gentleman si dá whisky či pivní speciál. Není nutné se večer rozdělovat a jít každý za svým. Vzorem je pro nás Dead Rabbit v New Yorku. Tenhle irský bar s bohatým výběrem whiskey a TOP cocktailů byl několikrát vyhlášen nejlepším barem na světě. U nás v baru tak máme v podstatě dva provozy – jeden bar na spirity a cocktaily a druhý na pivní speciály. Chceme lidi spojovat a vytvářet pevná pouta.
Co všechno v Black Stuff můžeme ochutnat? Nabízíte i něco speciálního, co nikde jinde nenajdeme?
Máme vlastní pivo z lokálního pivovaru. Na Pálavě si necháváme vyrábět víno pro náš bar. Nedaleká pražírna nám připravuje speciální blend kávy. A jelikož jsme whisky bar, tak máme i vlastní sudy s whisky. Můžete u nás ochutnat i privátní stáčení, která už jsou na trhu dávno vyprodány. Pochlubit se můžeme i vlastním ginem, kde byl při destilaci použit černý rybíz, díky čemuž se skvěle hodí do Gin Fizzu.
Když jsme nakousli cocktaily, znalci whisky většinou protestují. Co vy na to?
Jsem velkým fanouškem a zastáncem cocktailů. Myslím si, že platí pravidlo, že ze špatné báze dobrý drink neuděláte. Takže když dobrý barman použije kvalitní whisky a další kvalitní suroviny, včetně ledu, výsledek bude vždycky perfektní. Například klasické drinky Manhattan, Whisky Sour, Old Fashioned, Penicillin, do kterých se použije single malt whisky nebo nějaká starší blendovaná whisky, tak chuťové pohárky zaplesají. Whisky cocktaily mají tradici. I proto jsou nyní velice populární.
Jsou degustace cestou, jak přitáhnout k whisky více konzumentů?
Určitě ano. To je i cesta, kterou jsme se vydali. Degustace pořádáme dvakrát měsíčně. Aktuálně připravujeme ochutnávku prémiových rumů. Dobré zkušenosti máme i se stále oblíbenější degustací portského vína, nejen pro pány. U whisky degustací k nám jezdí největší světoví i čeští odborníci.
Rok od roku roste obliba věnovat blízkým nebo obchodním partnerům zážitek v podobě degustace. Pro námi pořádané akce si stačí nabít předplacenou kartu a pak ji použít při platbě. Ochutnávky umíme ušít i na míru a připravit speciální menu. Ochutnávka může probíhat u nás v baru, na party, narozeninách nebo na stylové rozlučce se svobodou.
Whisky a ženy. Jde to dohromady?
I když je whisky pořád doménou mužů, stále více dam vyhledává a objevuje krásy těchto chutí. Je to do jisté míry spojeno s cestováním a se zážitky. Pokud někdo Skotsko nebo Irsko navštíví, chuť whisky si zamiluje. Pro dámy jsou vhodnější jemnější tóny. Může to být třeba sladová whisky ze Speyside v nějakém zajímavém finishi (PX, port, sauternes, madeira) nebo kvalitní starší blend (Chivas Regal 18 y.o.), který je komplexní, vybalancovaný. Na baru se nám ale stále více stává, že si křehká dívka objedná výraznou ostrovní whisky. Pro mě ženy a whisky představují přitažlivou kombinaci.
Mnozí vám práci ve whisky světě určitě závidí. Co však práce ambasadora whisky obnáší?
Mám neuvěřitelné štěstí, že práce je pro mě koníčkem. Cestování po palírnách je jeho skvělou součástí, i když musím přiznat, že manželka má o dovolené u moře trochu jiné představy. Samozřejmě že člověk, aby mohl sám školit, musí spoustu hodin věnovat studiu a čtení odborné literatury, blogů či nových trendů. Náplň mojí práce je z největší části vzdělávání a edukace barmanů či bar manažerů. Kromě toho spoustu času věnuji také řízeným degustacím pro veřejnost nebo připravuji texty a články o tom, jaké novinky hýbou světem. Musím na sebe prozradit, že jsem podlehl i sběratelské vášni.
Co je podle vás zárukou úspěchu a spokojených zákazníků?
Alfou a omegou každého podnikání je lidský faktor. V gastronomii je to o seberealizaci. V našem případě je barman jako šéfkuchař, který musí znát dopodrobna veškeré ingredience. Nejlépe i místo, odkud jsou, čím jsou typické a jak je kombinovat, aby vynikly i jemné podtóny. Naši barmani jezdí do palíren ve Skotsku, Irsku, účastní se barmanských školení a sami vzdělávají novou generaci znalců.
Udělejte si malý kvíz a ověřte si své znalosti: