Hlavní obsah

Zapomenuté fiasko na pitevně. Kriminalisté se přetahovali s pozůstalými o hlavu rozřezané ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listopad 1981. Ponurý, sychravý, ale jinak naprosto obyčejný den narušuje až nález lidské ruky ve Vltavě. K železničnímu mostu pod Vyšehradem tak vyráží kriminalisté a brzy se v řece objevuje i několik dalších částí rozřezané ženy. Její totožnost je ale dlouho neznámá. Případ se do paměti tehdejšího operativce Jana Štočka zapsal i kvůli nepředstavitelné scéně z pitevny. Je tu nový díl podcastu Zloději životů.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Zloději životů: Pitevna

Článek

„Soudní lékař tehdy určil, že jde o ruku mladé ženy ve věku okolo dvaceti let. Když jsme postupně našli další části těla, tak jsem dostal za úkol natipovat v seznamu pohřešovaných žen někoho, kdo by popisem odpovídal. V té době jsme ale ještě neměli hlavu,“ vysvětluje zásadní problém Štoček.

Hlava oběti je objevena až po několika dnech v Tróji. Vzhledem k teplotě vody ještě není ve stavu, který by znemožňoval identifikaci. Štoček má tip. Objevené tělo se podobá jisté Růžence Biháriové, pohřešované mladé ženě ze Smíchova.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

„Dlouho jsme to zvažovali, nakonec jsme se ale rozhodli, že uděláme poznávací řízení za přítomnosti rodičů a bratra Růženky. Háček byl v tom, že jsme jim neřekli, v jakém je to tělo stavu. Nebylo to nic jistého, ale jistá podoba tam byla,“ naznačuje někdejší kriminalista.

Na pitevním vozíku tak začíná vznikat rekonstrukce těla, přičemž k dispozici nejsou ani zdaleka všechny jeho části. O tom rodina Růženky nemá ani ponětí. Zatím…

Na divoké okamžiky na pitevně si Štoček pamatuje dodnes, jak by taky mohl zapomenout. „Někdy se prostě taky něco nepovedlo,“ konstatuje detektiv.

Jedním dechem je ale potřeba zdůraznit, že i přes šílenou historku z pitevny kriminalisté z pražské mordparty případ z počátku osmdesátých let nakonec objasnili a vrah spravedlnosti neunikl.

K čemu došlo u pitevního stolu? Jakou roli sehráli během vyšetřování kolegové z jiných okresů? A jak se v Praze shání podezřelý muž s perverzní povahou a třinácti dioptriemi?

Otázky nejen na tyto odpovědi se dozvíte v novém dílu Zlodějů životů. Pustit si jej můžete už nyní v přehrávači v úvodu článku.

Způsob odhalení pachatelů a průběh vyšetřování je autentický a vychází ze vzpomínek bývalého kriminalisty. Některá jména v příběhu byla redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Tuto epizodu Zlodějů životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, David Ryneš, Petra Čepelková a Aleš Procházka. Speciální poděkování patří kpt. Janu Štočkovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám