Hlavní obsah

Kriminalista Štoček z prvního oddělení v nové roli. Odtajní detaily vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Štoček, někdejší člen pražského prvního oddělení a jedna z nejvýraznějších postav české a československé kriminalistiky. Po odchodu od policie v roce 2019 nyní spolupracuje na dvou projektech, které posluchačům a čtenářům přinesou jedinečnou možnost nahlédnout pod ruce vyšetřovateli těch nejbrutálnějších činů spáchaných na území metropole.

Upoutávka k nové podcastové sérii Zloději životůVideo: Novinky

 
Článek

Krimi příběhy podle skutečných událostí jsou od nepaměti u veřejnosti oblíbené. S nástupem moderních technologií jsou čím dál tím víc populární krimi podcasty, které na internetu doplnily klasické detektivky na televizních obrazovkách. Právě do této formy byly nyní zaznamenány Štočkovy vzpomínky, které od 6. září vychází v rámci podcastu Zloději životů.

Šestidílná série bude vycházet na serveru Novinky.cz každé úterý. Posluchači se mohou v první epizodě těšit na podrobně rozebranou dvojnásobnou vraždu z roku 2004, za kterou padaly výjimečné tresty. Štoček dále vzpomíná i na mediálně známou kauzu pohřešované ženy z Prahy 5 či bestiální vraždu seniorky ze Žižkova. Ve vyprávění však záměrně chybí Štočkův zřejmě nejznámější případ, tedy takzvané orlické vraždy.

„Já už bych tam nic nového asi nevymyslel,“ říká k proprané kauze s tím, že samotná příprava případů byla někdy náročná.

Kapitán Štoček z prvního oddělení se vrací ke svým případům. Startuje nová kriminální série Zloději životů

Podcasty a pořady

„Byla to víceméně výzva. Lidi to zajímá, protože mnohdy nemají představu o tom, jak vyšetřování probíhá. Tak jsem sedl a začal jsem psát. Já dal sice spoustu rozhovorů, ale s touhle formou jsem doposud neměl moc zkušeností,“ říká zkušený kriminalista, jehož vzpomínky a historky vyjdou jak ve formě podcastu, tak i v knižní podobě.

Za knihou kromě Štočka stojí i známá postava české podcastové scény, Lucie Bechynková. Spoluautorka projektu Opravdové zločiny plánuje knihu s krimi příběhy podle skutečných událostí vydat ještě letos na podzim.

„Vzniklo to docela náhodou. Já jsem do naší knížky Opravdové zločiny poprosila pana Štočka o rozhovor. A nakonec se nám to tak zalíbilo, že jsme si řekli, že bychom knížku vydali samostatně. Nakonec jsme jely s kolegyní na kafe a pana Štočka definitivně ukecaly,“ usmívá se Bechynková, která má s rozebíráním zločinů zkušenosti právě z úspěšného podcastu, kde se však převážně věnují zahraničním případům.

„Říkáme si, že jsme holky a toho pachatele vždycky můžou pustit, takže máme vzadu v hlavě takovej výstražnej trojúhelník. Lidé nám píšou, abychom zpracovaly třeba vraždu kmotra Mrázka nebo novináře Kuciaka, ale do toho se asi zatím pouštět nebudeme,“ dodává Bechynková.

Celý rozhovor s Janem Štočkem, jenž otevřeně mluví také o postavě Václava Plíška ze seriálu České televize Případy prvního oddělení, najdete už v sobotu v Magazínu Právo, v neděli pak na Novinkách.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám