Hlavní obsah

Kapitán Štoček z prvního oddělení se vrací ke svým případům. Startuje nová kriminální série Zloději životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Štoček patří v posledních desítkách let k nejvýraznějším osobnostem české kriminalistiky. Někdejší operativec z pražského prvního oddělení otevíral sudy z Orlíku, stál vedle kanibala Hojera a řešil nespočet brutálních vražd, ke kterým v metropoli došlo. Z jeho vzpomínek a vyprávění nyní vznikl podcast Zloději životů. První řada obsahující šest dílů vychází od 6. září každé úterý na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Foto: Novinky

Nový kriminální podcast Zloději životů

Článek

Skutečné případy, skuteční vrazi, skutečné oběti. V první řadě podcastové série vypráví Štoček o šesti případech, které během působení u pražské mordparty řešil. „Nechtěl jsem hlavně mluvit o případech, u kterých jsem nebyl a znám je jen z doslechu,“ říká. Všechny případy jsou popisovány tak, jak se staly ve skutečnosti.

Ačkoliv to byl právě Štoček, kdo měl lví podíl na dopadení pachatelů takzvaných orlických vražd, autoři podcastu záměrně mediálně známou kauzu vynechávají. „O orlických vraždách toho bylo za poslední roky napsáno a natočeno víc než dost. Nás zajímaly spíš případy, které nejsou tolik mediálně známé a veřejnost je nezná zpaměti,“ vysvětluje Jakub Štěpánek, spoluautor podcastu.

Foto: Adam Mogyorosi, Novinky

Bývalý kapitán a člen pražské mordparty - Jan Štoček

Štoček tak vzpomíná na brutální vraždy homosexuálů, zapeklitý případ vraždy taxikáře či bestiální ubodání seniorky, které mělo navíc sexuální podtext. „Tohle jsou případy, které vám i po letech zůstávají v paměti. Já jsem sice na vraždách dělal dost dlouho, ale hodně případů by pro posluchače nebylo moc zajímavých,“ myslí si bývalý kriminalista, jenž od policie odešel v roce 2019.

Nové podcastové sérii propůjčil hlas i známý herec a dabér Aleš Procházka, role vypravěče se kromě Štočka zhostil Richard Wágner. „Je to v tomhle směru moje prvotina a neuměl jsem si dopředu moc představit, jak bude vypadat výsledek. Ale už jsem jeden díl slyšel a musím říct, že namluvené je to moc hezky,“ dodává Štoček.

Upoutávku na podcast si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám