Hlavní obsah

Boj s promlčením vraždy a zničený život pozůstalých. Zloději životů pokračují novou minisérií

Oblíbený krimi podcast Zloději životů, který vydávají Novinky.cz, nabídne posluchačům příběh dnes již promlčené vraždy Luboše Nováka z pražského Žižkova. Majitel drogerie zmizel beze stopy v roce 2000 a s ním i taška se zhruba pěti miliony korun v hotovosti. K natáčení svolila jak dcera zavražděného Nováka, tak i kriminalisté, kteří na případu pracovali.

Foto: Novinky

Minisérie Zloději životů: Na dně

Článek

Třídílná minisérie s názvem Zloději životů: Na dně se vrací k prvnímu květnu roku 2000. Právě tehdy zmizel podnikatel Luboš Novák, jehož synovec mu měl nabídnout výhodnou směnu valut. Po Novákovi zůstaly dvě dospívající dcery a manželka. Právě jedna z dcer, Zuzana Kosová, v minisérii popisuje, čím si rodina za posledních 23 let prošla.

„Je to specifický případ, který měl být původně součástí druhé řady podcastu. Když jsme se ale dozvídali podrobnosti, tak jsme došli k tomu, že si to zaslouží samostatnou minisérii. Pozůstalí dodnes nemají klid, dá se mluvit o zničených životech,“ vysvětluje autor podcastu Jakub Štěpánek.

Kromě Kosové na případ vzpomíná i Jan Štoček, bývalý kriminalista z pražské mordparty, který na případu Nováka dělal dlouhé roky. Šest let po zmizení se kriminalistům podařilo dostat před soud dva podezřelé z vraždy, mimo jiné i Novákova synovce. Hlavním problémem však bylo, že se do té doby nepodařilo najít Novákovo tělo ani s jistotou určit místo činu údajné vraždy.

„Je to klasická ukázka toho, že když není tělo, tak není zločin. I když máte z laického pohledu pocit, že proti podezřelým svědčí celá řada nepřímých důkazů, tak je vidět, že dokázat někomu vraždu bez těla oběti a místa činu je poměrně složité. V tomto případě ale do hry vstoupí obrovská náhoda,“ prozrazuje Štěpánek.

Závěrečná epizoda pak přinese zdůvodnění toho, proč pachatel či pachatelé vraždy nebyli navzdory novým skutečnostem nikdy potrestáni a jak stát s justicí v tomto případě přistupuje k pozůstalým.

První epizoda bude zveřejněna na serveru Novinky.cz a ve streamovacích aplikacích v neděli 4. června, následovat budou další dva díly, které budou odvysílány v úterý 6. června a ve čtvrtek 8. června.

Po ukončení minisérie se Zloději životů opět vrátí k původnímu formátu, kdy každý díl nabídne detaily samostatného případu. Po úspěchu prvních dvou sérií, které nasbíraly dohromady přes 1,5 milionu přehrání, se chystá na začátku letních prázdnin třetí série.

První série podcastu Zloději životů:

Druhá série podcastu Zloději životů:

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Nová série případů z okolí Olomouce vychází od 19. prosince 2023 na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Reklama

Výběr článků

Načítám